Αλωνίζουν και θερίζουν οι Κούρδοι στην Αθήνα! Ξεκαθαρίσματα δουλεμπορικών κυκλωμάτων και διακίνησης ναρκωτικών οι 2 απόπειρες δολοφονιών στην Ακτή Μητσοπούλου και Ανάβυσσο. Η ενέδρα στον Πειραιά και τα αντίποινα. Ο ρόλος της ΕΥΠ και η δράση των 2 ομάδων.


Του Άρη Σπίνου

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε δουλεμπορικά κυκλώματα και οικονομικές προστριβές από την διακίνηση ναρκωτικών, φαίνεται ότι οδήγησαν στις δύο απόπειρες ανθρωποκτονιών που είχαν σημειωθεί το περασμένο Φθινόπωρο σε Πειραιά και Ανάβυσσο, με "πρωταγωνιστές" Κούρδους μετανάστες.

Μετά από έρευνες σχεδόν 6 μηνών, με τη συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, κατάφεραν να εξιχνιάσουν τις δύο υποθέσεις που όπως αποδείχτηκε ήταν αλληλένδετες. Οι αρχές συνέλαβαν έναν 26χρονο Τούρκο Κουρδικής καταγωγής, ενώ αναζητούν 5 ακόμα ομοεθνείς του, σε βάρος των οποίων έχει σχηματιστεί δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Πρόκειται για τα μέλη δύο αντίπαλων ομάδων, που στα πλαίσια της μεταξύ τους οικονομικής διαμάχης, είχαν προβεί στις δύο "μηνυματικές" επιθέσεις κατά τις οποίες είχαν τραυματιστεί 5 άτομα. Η πρώτη απόπειρα ανθρωποκτονίας είχε σημειωθεί, το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου 2021 στην Ακτή Μουτσοπούλου στο Πασαλιμάνι. Θύματα ήταν δύο αδέρφια, 26 και 22 χρόνων, που πυροβολήθηκαν από έναν νεαρό, στα πόδια, μαζί με τους δύο φίλους του που είχαν έρθει 5 μήνες πριν στην Ελλάδα, ζητώντας πολιτικό άσυλο. Τα αδέρφια μεταφέρθηκαν στο Αττικό Νοσοκομείο με τραύματα στα πόδια, από πιστόλι των 7,65 χιλιοστών. Οι νεαροί ήταν μέλη του HDP, του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών στην Τουρκία, και διέμεναν σε ένα "άνετο" διαμέρισμα του Πειραιά χωρίς να εργάζονται. Κάμερες ασφαλείας είχαν καταγράψει την εικόνα του δράστη που είχε ευκαιρία να εξοντώσει τα θύματά του, αλλά σκόπιμα προέβη στον "παραδειγματικό" πυροβολισμό τους στα κάτω άκρα.

Ένας από τους συμπατριώτες των τραυματιών, με τον οποίο διέμεναν μαζί, είχε φυλακιστεί στην Τουρκία για την πολιτική του δράση στο HDP, ενώ εκκρεμεί σε βάρος του και άλλη απόφαση φυλάκισης, όπως είπε τότε στους αστυνομικούς και γι’ αυτό διέφυγε από την χώρα του, προκειμένου να αποφύγει την σύλληψή του και την ενδεχόμενη εξόντωσή του. Από την συνέχιση της έρευνας προέκυψε ότι τα δύο θύματα της επίθεσης αλλά και οι δύο φίλοι τους, είναι μέλη του αριστερού πολιτικού κόμματος της Τουρκίας. Ένα από τα θύματα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είχε εντοπιστεί από στελέχη της ΕΥΠ στην περιοχή του Έβρου και είχε εξεταστεί για την δράση του στο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, αλλά και η πιθανή συμμετοχή του σε κυκλώματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών.

Η δεύτερη απόπειρα ανθρωποκτονίας, που όπως αποδείχτηκε ήταν πράξη αντεκδίκησης, καταγράφηκε ένα μήνα αργότερα, στις 6 Οκτωβρίου, σε πολυτελή κατοικία Airbnb, στην Ανάβυσσο. Λίγο πριν της 21:00 το βράδυ, οι δύο δράστες προσέγγισαν πεζoί το σπίτι που βρισκόταν στο τέρμα της οδού Μανόλιας και άνοιξαν πυρ εναντίον τριών Κούρδων που έτρωγαν στην βεράντα. Οι δύο από αυτούς μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών (Γ. Γεννηματάς), ενώ ο τρίτος στο Σισμανόγλειο, σε σοβαρή κατάσταση. Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο της επίθεσης, συγκέντρωσαν συνολικά 20 κάλυκες από πυροβόλα όπλα των 9ΜΜ.

Οι τρείς Κούρδοι, βρίσκονταν στην Ελλάδα περίπου ένα μήνα. Συγγενής ενός εκ των τραυματιών, κατέθεσε στους αστυνομικούς, πως πρόκειται για μέλος του τουρκικού κόμματος HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών), το οποίο πρόσφατα έχει χαρακτηριστεί "τρομοκρατικό κόμμα", από την Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας.

Όπως εξακριβώθηκε, από την πολύμηνη έρευνα των αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής, δράστες της πρώτης απόπειρας στον Πειραιά, ήταν οι δύο από τους τραυματίες της Αναβύσσου, ηλικίας 22 και 27 ετών, μαζί με έναν 29χρονο ομοεθνή τους,. Τα θύματα της Ακτής Μουτσοπούλου, μετά την ανάρρωση τους, με τη συνδρομή ενός 27χρονου Κούρδου, αποφάσισαν να "απαντήσουν" στο προειδοποιητικό "μήνυμα" που τους είχε "σταλεί" και προχώρησαν στην απόπειρα ανθρωποκτονίας έξω από το πολυτελές Airbnb. Σε βάρος και των έξι 6 εμπλεκομένων, σχηματίσθηκε ενιαία δικογραφία, η οποία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, που παρέπεμψε την υπόθεση για κυρία ανάκριση και εκδόθηκε ένταλμα, σύλληψης για τους Κούρδους.