Όλα μέλι γάλα με νόμο της κυβέρνησης! Ιδού η απόφαση του Αρείου Πάγου για την Τρ. Πειραιώς! Το σκεπτικό, η ομοφωνία 3-0, η συνταγματικότητα και το κλείσιμο όλων των άλλων ανοιχτών υποθέσεων! Ένα σκάνδαλο που συγκλόνισε την οικονομία της Ελλάδος χωρίς καμία ποινική δίωξη.


Του Άρη Σπίνου

Όχι πως πιστεύαμε ότι θα συμβεί κάτι άλλο! Στο Ελλαδιστάν οι νόμοι είναι μόνο για τους κολουράδες.Με την υπ’ αριθμ. απόφαση 227/2022 του Ζ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου που εκδόθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2022, δίνεται ένα οριστικό τέλος στην πολύκροτη υπόθεση του σκανδάλου της Τρ. Πειραιώς των 36 κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων ο πρώην Πρόεδρος και διαχρονικά ισχυρός άνδρας της συστημικής τράπεζας Μιχάλης Σάλλας, ο εφοπλιστής και κεντρικό – καθοριστικό πρόσωπο Γιώργος Λογοθέτης και άλλοι πολλοί!

Το Ζ’ Ποινικό τμήμα συγκροτήθηκε από τους δικαστές Μιλτιάδη Χατζηγεωργίου, αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνα Μαυρικοπούλου και Ευάγγελο Μητσέλο- εισηγητής, αρεοπαγίτες!

Συνήλθε στις 19 Ιανουαρίου υπό την παρουσία της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Αριστέας Θεοδόση για να δικάσει την αίτηση αναιρέσεως του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όσον αφορά το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο απάλλαξε οριστικά σύμφωνα με το νόμο και τους 36 κατηγορούμενους, των οποίων σημειώνεται είχαν δεσμευτεί προσωπικά περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις.

Στην πράξη δηλαδή το Ζ’ Ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου εκλήθη να αποφασίσει επί τη βάσει της αίτησης αναίρεσης του Αρείου Πάγου εάν το νομοθέτημα της κυβέρνησης βάσει του οποίου σε τραπεζικά ιδρύματα η ποινική δίωξη για απιστία και άλλες κακουργηματικές πράξεις ασκείται μόνο κατόπιν έγκλησης της Διοίκησης της και όχι αυτεπάγγελτα από την Δικαιοσύνη!

Και εάν το νομοθέτημα αυτό παρέχει επιλεκτική αμνηστία ή κρυπτοαμνηστία, οπότε παραβιάζει τις αρχές του Συντάγματος, καθώς αμνηστία προβλέπεται μόνο για πολιτικά εγκλήματα και αποσκοπεί στον κατευνασμό των παθών στην κοινωνία!

Θυμίζεται ότι βάσει του νόμου της κυβέρνησης, ενώ μέχρι προ της ψήφισης του τα εγκλήματα αυτής της κατηγορίας διώκονταν με αυτεπάγγελτη δίωξη, πλέον απαιτείται έγκληση η οποία πρέπει να ασκηθεί εντός τριών μηνών.

Υπό αυτή την έννοια και επί τη βάσει ότι το ΔΣ της Τρ. Πειραιώς δεν υπέβαλε έγκληση εντός του νόμιμου χρονικού διαστήματος, μετά την παρέμβαση του νομοθέτη που τροποποίησε το άρθρο 405 και πρόσθεσε και δεύτερη παράγραφο, ορθώς και συνταγματικά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έπαυσε την δίωξη!

Κατόπιν όλων αυτών ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου η οποία είχε ασκηθεί στις 27- 10- 2021.

Και κλείνει με την αθώωση των 36 κατηγορουμένων για το τραπεζικό σκάνδαλο που συγκλόνισε την οικονομία, την αγορά, τις κυβερνήσεις και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν ασκούνται διώξεις για ξέπλυμα σε ορισμένους από τους κατηγορούμενους ενώ αποδεσμεύονται τα περιουσιακά τους στοιχεία και οι τραπεζικοί λογαριασμοί.

Η απόφαση αυτή που ελήφθη ομόφωνα, ουσιαστικά δρομολογεί και τις εξελίξεις όσον αφορά την εκδίκαση της κεντρικής υπόθεσης όσον αφορά τη συνταγματικότητα του νόμου, που θα κριθεί οριστικά και αμετάκλητα από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Η αίσθηση που επικρατεί σε νομικούς και δικαστικούς κύκλους είναι ότι η σχετική απόφαση για την Τρ. Πειραιώς αποτελεί πρόκριμα με βάση το σκεπτικό της, για το οριστικό κλείσιμο όλων των ανοιχτών σχετικών υποθέσεων από την Ολομέλεια, την ολοκλήρωση του κύκλου του χθες και την απαρχή μιας νέας πορείας και διαδρομής στο τραπεζικό σύστημα.