Ένα ρεπορτάζ με το πότε, το που, με ποιους και το γιατί! Οι 18 δίκες με κοινωνικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον που θα γεμίσουν τις δικαστές αίθουσες το 2022 με επώνυμους! Εμείς θα είμαστε εκεί!


Του Άρη Σπίνου

Για πολλούς διάσημους και άσημους το νέο δικαστικό έτος, τουλάχιστον ημερολογιακά για το 2022, θα είναι πραγματικός εφιάλτης αλλά και λύτρωση για αυτούς που περιμένουν την δικαίωση. Ένα «πλούσιο» δικαστικό έτος θα είναι αυτό που ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου, 2021 και θα συνεχιστεί με το νέο έτος με τις δυσκολίες βέβαια που θα επιφέρουν τα μέτρα για τον Covid

Το δρόμο για την δικαστική αίθουσα αναμένεται να βρει εντός του δικαστικού έτους και η αποτρόπαια δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν από τον σύζυγό της στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά και δίπλα στο ενός έτους παιδί τους.

Εν αναμονή της 18/3 στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο βρίσκεται πλέον ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης, καθώς προσδιορίστηκε η δίκη του.

Τον δρόμο του συναδέλφου του Πέτρου Φιλιππίδη αναμένεται να ακολουθήσει και ο συγκρατούμενός του στις φυλακές της Τρίπολης Δημήτρης Λιγνάδης. Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, που έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος, αντιμετωπίζει συνολικά 4 υποθέσεις βιασμών ανηλίκων και ενηλίκων. Η δίκη έχει προσδιοριστεί για τις 11 Φεβρουαρίου.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2022 προσδιορίστηκε η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ομόφωνα επέβαλλε σε πρώτο βαθμό και στους δύο κατηγορούμενους τη μέγιστη προβλεπόμενη ποινή. Ειδικότερα, τους επιβλήθηκαν ισόβια για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και 15 έτη κάθειρξης για το αδίκημα του ομαδικού βιασμού. Οι δύο κατηγορούμενοι, ρίχνοντας ο ένας στον άλλο ευθύνες ακόμα και την τελευταία στιγμή, άκουσαν την τελική απόφαση ανέκφραστοι, στο άκουσμα της δικαστικής απόφαση το ακροατήριο είχε ξεσπάσει σε χειροκροτήματα.

Τον Οκτώβριο του 2021 ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης του Ζακ Κωστόπουλου, με κατηγορουμένους τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και το γείτονά του, που κλωτσούσαν την τζαμαρία στο πρόσωπο του θύματος.

Οι δύο κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, ενώ στο εδώλιο θα καθίσουν και τέσσερις από τους αστυνομικούς που πραγματοποίησαν τη σύλληψη του Ζακ Κωστόπουλου, ο οποίος βρισκόταν σε εμφανή ανάγκη ιατρικής βοήθειας. Στις αρχές Ιανουαρίου θα έχουμε την απόφαση.


Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας αναμένεται να καθίσουν τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου στις 10 Ιανουαρίου. Ο ιδρυτής της εταιρίας Δημήτρης, η σύζυγός του Καίτη αλλά και ο γιος τους Τζώρτζης, θα δικαστούν για σωρεία κακουργηματικών αδικημάτων. Μαζί τους παραπέμφθηκαν και δέκα ακόμη συγκατηγορούμενοί τους στελέχη του ομίλου από τους συνολικά 31 αρχικά εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2021 ύστερα από αναβολή αναμενόταν να ξεκινήσει και η δίκη στο εφετείο για το παραδικαστικό Ν2 με κύριο μάρτυρα κατηγορίας τον επιχειρηματία Ιωάννη Μπολέτση αλλά αναβλήθηκε για τις 7/2/2022 .

Μετά από βαριές ποινές αλλά και χορήγηση αναστολής μέχρι την έφεση σε όλους τους κατηγορουμένους για την υπόθεση του καταδικαστικού κυκλώματος Νο 2, μετά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Μπολέτση για χρηματισμό ήρθε η ώρα του 5μελους εφετείου. Μεταξύ άλλων το δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην βουλευτή και π. δικηγόρο,(του αφαιρέθηκε οριστικά η άδεια) Πέτρο Μαντούβαλο, τον πρόεδρο εφετών, Γιάννη Ευσταθίου και τον αρχιμανδρίτη, Ιάκωβο Γιοσάκη.Το δικαστήριο τους επέβαλλε ποινές καθείρξεως από πέντε μέχρι 13 χρόνια.

Ο πρώην βουλευτής και ο δικαστής καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 13 ετών ενώ ο Ιάκωβοςλ Γιοσάκης σε 12 έτη.

Ο Πέτρος Μαντούβαλος υποστήριξε ότι είναι αθώος ζητώντας να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά, αίτημα που όμως δεν έγινε δεκτό.

Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, της διαμεσολάβησης σε δωροδοκία και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σε όσους κατηγορουμένους καταδικάστηκαν για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα επιβλήθηκε και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ.

Η απόφαση του Δικαστηρίου επί της δωροδοκίας ήταν ομόφωνη ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατά πλειοψηφία 2-1.

Παράλληλα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε αθώο τον δικαστή, Αθανάσιο Μουστάκα κατά πλειοψηφία 2-1 με την πρόεδρο Ασημίνα Υφαντή να έχει την άποψη ότι πρέπει να κριθεί ένοχος.

Επίσης, έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής του πλημμελήματος της δωροδοκίας για τον Ιωάννη Μπολέτση, Π. Λεωτσάκο και Δ. Ζήκο.


Οι καταγγελίες του επιχειρηματία Ι.Μπολέτση έγιναν το 2010 σε ένα άλλο ακροατήριο, με κατηγορούμενους τον δικαστή Ευάγγελο Καλούση και τον δικηγόρο Πέτρο Μαντούβαλο και πρόεδρο του Δικαστηρίου τον Γιάννη Ευσταθίου. Τότε ο Ι.Μπολέτσης είχε καταγγείλει πως ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης τον εκβίαζε ζητώντας του 60.000 ευρώ, τα οποία απαιτούσαν οι δικαστές προκειμένου να τον αθωώσουν. Η καταγγελία αυτή οδήγησε τελικά στην παραπομπή εννέα κατηγορουμένων στο εδώλιο. Ο πρώην βουλευτής κατηγορείται ότι δωροδόκησε με 600.000 ευρώ-μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη – τον δικαστή προκειμένου να αθωωθεί ο ίδιος και δύο συνεργάτες του. Στις δικαστικές αίθουσες αναμένετε να βρεθεί και ο Άρης Φλώρος για νέα κακουργήματα που τον βαραίνουν αναφορικά με την απόπειρα δολοφονίας κατά του δικηγόρου Αντωνόπουλου, την ενδεχόμενη νέα εκδίκαση της υπεξαίρεσης του ποσού των 150.000.000 μετά την αναίρεση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στην αθώωση του και για την εμπλοκή του μαζί με την Μητέρα του και άλλους 18 κατηγορουμένους στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών Ιατρικών διαγνώσεων προκειμένου να βγαίνουν εκτός φυλακής οι κρατούμενοι.


Μια ακόμα δίκη με μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον αφού στο εδώλιο βρίσκεται ο γνωστός Καναλάρχης Φίλλιπος Βρυώνης με την κατηγορία της απάτης ύψους 72 εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος Γάλλων επενδυτών θα γίνει στις 12/1 . Την επόμενη μέρα 13/1 θα αγορεύσει ο εισαγγελέας για την δίκη που ολοκληρώθηκε με κατηγορούμενο τον μεγαλοεφοπλιστή Βίκτωρ Ρέστη που κάθισε στο εδώλιο με πολύ βαριά κακουργήματα.
















Εντός του 2022 δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα, αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη για το κύκλωμα τράφικινγκ στην Ηλιούπολη, η δράση του οποίου άρχισε να ξετυλίγεται μετά την καταγγελία 19χρονης ότι την εξέδιδε, τη βίαζε και τη χτυπούσε ο 39χρονος αστυνομικός Δημήτρης Μπουγιούκος. Εκτός από τον αστυνομικό, έχουν προφυλακιστεί άλλα δύο άτομα από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου.

Η υπόθεση ανέδειξε τη φρίκη που ζούσαν κοπέλες-θύματα του κυκλώματος αλλά και τη δύναμη της αλληλεγγύης που πήρε τη μορφή της υπαλλήλου καφετέριας, η οποία βοήθησε έμπρακτα και ουσιαστικά τη 19χρονη.




Στις 12 Ιανουαρίου αρχίζει η πρώτη δίκη που ξεκίνησε από καταγγελίες στο πλαίσιο του ελληνικού κινήματος MeToo. Την αρχή έκανε η Σοφία Μπεκατώρου, αλλά τα καταγγελλόμενα αδικήματα μπήκαν στο αρχείο καθώς είχαν υποπέσει σε παραγραφή. Όμως μια 21χρονη σήμερα κοπέλα μήνυσε πρώην προπονητή ιστιοπλοΐας, ο οποίος θα δικαστεί για τα κακουργήματα του βιασμού, της κατάχρησης ανηλίκων και της αποπλάνησης παιδιών κατ’ εξακολούθηση και μάλιστα σε βάρος προσώπου που δεν είχε συμπληρώσει τα δώδεκα έτη.

Ο κατηγορούμενος, που κρατείται στις φυλακές Τρίπολης από τις 24 Ιανουαρίου 2021, εκπροσωπείται από τον έμπειρο δικηγόρο Θεόδωρο Μαντά, ο οποίος, εκτός από ένα πολύ επιβαρυντικό παραπεμπτικό βούλευμα, έχει να αντιμετωπίσει τη δικηγόρο του θύματος, Κλειώ Παπαπαντολέων, που ειδικεύεται στην υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει κερδίσει πολλές μάχες στις δικαστικές αίθουσες.







Αλέξης Κούγιας εναντίον Γιάννη Βλάχου . Εκτός από την υπόθεση του Δ. Λιγνάδη, οι δύο ποινικολόγοι αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι και στη δίκη για τη δολοφονία της 26χρονης Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου από τον 30χρονο σύντροφό της στη Φολέγανδρο. Μόνο που στην περίπτωση αυτή, ο Αλ. Κούγιας εκπροσωπεί την οικογένεια του θύματος και ο Γ. Βλάχος τον δράστη, που βρίσκεται στη φυλακή από τις 23 Ιουλίου 2021.

Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2022. Ο κατηγορούμενος προγραμματιστής στην απολογία του είχε πει ότι «χάλασε η φάση» και στη συνέχεια επικαλέστηκε ψυχική πάθηση (διπολική διαταραχή). Όμως η ιατροδικαστική έκθεση του θύματος και η μετέπειτα συμπεριφορά του (απομακρύνθηκε από το σημείο της δολοφονίας και εξαφάνισε ενοχοποιητικά στοιχεία) δυσχεραίνουν τη θέση του.




Για τις 18 Ιανουαρίου προσδιορίστηκε η δίκη των πρώην χρυσαυγιτών Σωτήρη Δεβελέκου και Άκη Θεοδώρου, που κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας πέντε ατόμων στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» του Πειραιά το 2018. Τον Σ. Δεβελέκο, που ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής εκπροσωπεί η δικηγόρος Βάσω Πανταζή, που στη μεγάλη δίκη ήταν συνήγορος υπεράσπισης των Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου.

Η Πολιτική Αγωγή είναι επίσης γνώριμη από τη μεγάλη δίκη: Θανάσης Καμπαγιάννης (συνήγορος Αιγύπτιων αλιεργατών), Χρύσα Παπαδοπούλου (δικηγόρος οικογένειας Φύσσα) και Αργύρης Συρίγος. Οσο για την έτερη δικηγόρο της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου, στη δίκη για τη «Φαβέλα» είναι μάρτυρας κατηγορίας καθώς είναι ανάμεσα στα θύματα.

Μετά κόπων και βασάνων ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό η δίκη του ψευτογιατρού Nicholas Kontos, που κατηγορείται για 12 ανθρωποκτονίες ασθενών και 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας και λίγο έλειψε να αποφυλακιστεί με τη λήξη του 18μηνου ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης. Ο κίνδυνος αποσοβήθηκε μετά τη νέα δίωξη που ασκήθηκε στον κατηγορούμενο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι συγκλονιστικές μέχρι στιγμής καταθέσεις συγγενών θυμάτων προαναγγέλλουν ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον κατηγορούμενο και το ενδιαφέρον στρέφεται στο αν και ποιοι από τους υπόλοιπους 16 κατηγορούμενους θα καταδικαστούν ως συνεργοί του. Ανάμεσά τους γιατροί, μέλη διοικητικού συμβουλίου ιδιωτικής κλινικής, μία μοναχή, αλλά και ένας πρώην υπουργός της Ν.Δ., γιατρός στο επάγγελμα. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 11 Ιανουαρίου.




Στις 17 Ιανουαρίου συνεχίζεται η δίκη των τεσσάρων συλληφθέντων στα Σεπόλια τη 17η Νοέμβρη 2020: του Ορέστη Καττή, της αδελφής του Λυδίας Καττή, του Νικόλα Καβακλή και του Μάκη Λιβάνη, που κατηγορούνται κατά περίπτωση για βία κατά υπαλλήλων, σωματική βλάβη, εξύβριση, απόπειρα ελευθέρωσης κρατουμένου και διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας. Οι πρώτες συνεδριάσεις του δικαστηρίου χαρακτηρίζονται από την προκλητική στάση των μαρτύρων κατηγορίας αστυνομικών. Θα ακολουθήσουν και άλλες δίκες με κατηγορούμενους διαδηλωτές, απόρροια της υπέρμετρης αστυνομικής βίας.

Στις 16 Σεπτεμβρίου θα δικαστούν 62 πολίτες [ανάμεσά τους 12 μέλη του ΚΚΕ(μ-λ)] που προσπάθησαν να διαδηλώσουν στην επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια το 2020 αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις επιδόθηκαν σε όργιο αυταρχισμού. Στις 23 Σεπτεμβρίου θα καθίσουν στο εδώλιο 19 νέα παιδιά που είχαν συλληφθεί μετά τη μαζική και ειρηνική πορεία για το Πολυτεχνείο τη 17η Νοέμβρη 2019.


Μια ακόμα δίκη αναμένετε να προσδιοριστεί! Ο νεαρός επιχειρηματίας, Φλώρος ο πατέρας του και ακόμα δύο συγκατηγορούμενοι τους είχαν ομόφωνα αθωωθεί τον περασμένο Νοέμβριο από την κατηγορία της κακουργηματικής υπεξαίρεσης σε βάρος των δύο εταιρειών. Τότε, ο Άρης Φλώρος πίστεψε ότι έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο της υπόθεσης που τον έστειλε στη φυλακή για 3 χρόνια και 11 μήνες.

Όμως τώρα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά την «εξαφάνιση» της αθωωτικής απόφασης, με ένα σκεπτικό καταπέλτη. Κατά την κρίση του «το δικαστήριο δεν αιτιολογεί επαρκώς στην απόφαση του γιατί δεν πείσθηκε για την ενοχή των κατηγορουμένων και δεν αξιολόγησε ή εκτίμησε εσφαλμένα το αποδεικτικό υλικό και τις μαρτυρικές καταθέσεις».

Το αν τελικώς αναιρεθεί ή όχι η αθωωτική απόφαση θα κριθεί από το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου όπου σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5 θα υιοθετήσει την πρόταση του εισαγγελέα. Τότε ο Άρης Φλώρος, ο πατέρας του Αχιλλέας και δύο πρώην στελέχη των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας θα παραπεμφθούν σε νέα δίκη και θα δικαστούν ξανά από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, μόνο για το κακούργημα της υπεξαίρεσης σε βάρος των ΔΕΣΜΗΕ-ΛΑΓΗΕ.

 Να σημειώσουμε όμως ότι τον νεαρό Φλώρο τον κυνηγά ακόμα μια δίκη που αναμένεται να προσδιοριστεί εντός του 2022 και αφορά την πρόταση αντεισαγγελέα πρωτοδικών Κατερίνας Κοπαλάκη προς το δικαστικό συμβούλιο σχετικά με τη δράση του κυκλώματος των παράνομων αποφυλακίσεων. Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω έρευνα είχε ξεκινήσει από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς μετά τη σκανδαλώδη αποφυλάκιση Φλώρου τον Αύγουστο του 2018, που είχε αποτέλεσμα να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε 17 πρόσωπα σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν ήδη διαρρεύσει στην πρότασή της η εισαγγελέας ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη συνολικά 16 άτομα. Μεταξύ αυτών είναι ο επιχειρηματίας Άρης Φλώρος, που έχει ήδη καταδικαστεί πρωτόδικα σε 13 χρόνια φυλακή για την απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου Αντωνόπουλου, η μητέρα του Αλίκη, ο βαρυποινίτης Δημήτρης Ναστούλης, γιατροί, καθώς επίσης υπάλληλοι και μέλη των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ αλλά και ιδιώτες, με κατηγορίες κατά περίπτωση και σε βαθμό κακουργήματος. Πέρα όμως των 2 αυτών υποθέσεων υπάρχει και η ποινή φυλάκισης 13 ετών σε βάρος του, εκκρεμεί το εφετείο, αφού ένοχος για ηθική αυτουργία για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του δικηγόρου Αντωνόπουλου ενώ το δικαστήριο καταδίκασε σε πολυετείς καθείρξεις τους δυο Αλβανούς βαρυποινίτες Dulce Olti και Bako Arber για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του δικηγόρου αλλά και για ληστεία. Συγκεκριμένα στον πρώτο κατηγορούμενο το δικαστήριο επέβαλλε κάθειρξη 23 ετών και στον δεύτερο κάθειρξης 22 ετών και τριών μηνών. Είναι προφανές ότι οι δικαστικές περιπέτειες του Άρη Φλώρου αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο!

Μια ακόμα δίκη θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον! 11 χρόνια μετά την διωκόμενη πράξη και το πρωτόδικο δικαστήριο δεν έχει καν ξεκινήσει. Ενδεχομένως να αποτελεί Ευρωπαϊκή πρωτοτυπία μια τέτοια δικαστική εξέλιξη.

Η δίκη προσδιορίστηκε για τις 16/3/2022 με την προϋπόθεση βεβαίως ότι ο Φουρθιώτης που κατηγορείται για κλοπή 200 χιλιάδων ευρώ από το σπίτι της Τζούλιας Αλεξαδράτου θα μπορεί να τιμήσει με την παρουσία του την αίθουσα των Ελληνικών δικαστηρίων αφού μέχρι σήμερα η υπόθεση έχει πάρει 10 αναβολές.