Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

15 Δεκεμβρίου η κρίση της δικαιοσύνης! Αρχίζει η δίκη του "Παραδικαστικού Ν2" στο πενταμελές εφετείο! Με 13 χρόνια κάθειρξη στην "πλάτη" θα καθίσουν στο εδώλιο ο Μαντούβαλος και ο π. πρόεδρος εφετών Ευσταθίου και με 12 χρόνια ο Γιοσάκης. Ο ρόλος του επιχειρηματία Γιάννη Μπολέτση που απεκάλυψε την δράση του κυκλώματος και η "μεθόδευση" για να μην καταθέσει!


Του Άρη Σπίνου

Για την επικείμενη δίκη του "μικρού Παραδικαστικού" σας έχουμε ενημερώσει με αρκετά ρεπορτάζ στο edolio5! Από αναβολή σε αναβολή η ώρα του εφετείου έφτασε για τις 15 Δεκεμβρίου στο Α' πενταμελές.

Μετά από βαριές ποινές αλλά και χορήγηση αναστολής μέχρι την έφεση σε όλους τους κατηγορουμένους για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος Νο 2, μετά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Μπολέτση για χρηματισμό ήρθε η ώρα του 5μελους εφετείου. Μεταξύ άλλων το δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην βουλευτή και π. δικηγόρο,(του αφαιρέθηκε οριστικά η άδεια) Πέτρο Μαντούβαλο, τον πρόεδρο εφετών, Γιάννη Ευσταθίου και τον αρχιμανδρίτη, Ιάκωβο Γιοσάκη.Το δικαστήριο τους επέβαλλε ποινές καθείρξεως από πέντε μέχρι 13 χρόνια.

Ο πρώην βουλευτής και ο δικαστής καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 13 ετών ενώ ο Ιάκωβος Γιοσάκης σε 12 έτη.

Ο Πέτρος Μαντούβαλος υποστήριξε ότι είναι αθώος ζητώντας να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά, αίτημα που όμως δεν έγινε δεκτό. Να σημειώσουμε ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου Ασημίνα Υφαντή ( που σήμερα είναι αεροπαγίτης) είχε μειοψηφήσει για τη πρόταση της αναστολής και είχε ζητήσει οι καταδικασθέντες να οδηγηθούν στην φυλακή.

Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, της διαμεσολάβησης σε δωροδοκία και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σε όσους κατηγορουμένους καταδικάστηκαν για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα επιβλήθηκε και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ.

Η απόφαση του Δικαστηρίου επί της δωροδοκίας ήταν ομόφωνη ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατά πλειοψηφία 2-1.

Παράλληλα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε αθώο τον δικαστή, Αθανάσιο Μουστάκα κατά πλειοψηφία 2-1 με την πρόεδρο Ασημίνα Υφαντή να έχει την άποψη ότι πρέπει να κριθεί ένοχος.

Επίσης, έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής του πλημμελήματος της δωροδοκίας για τον Ιωάννη Μπολέτση, Π. Λεωτσάκο και Δ. Ζήκο.


Οι καταγγελίες του επιχειρηματία Ι.Μπολέτση έγιναν το 2010 σε ένα άλλο ακροατήριο, με κατηγορούμενους τον δικαστή Ευάγγελο Καλούση και τον δικηγόρο Πέτρο Μαντούβαλο και πρόεδρο του Δικαστηρίου τον Γιάννη Ευσταθίου. Τότε ο Ι.Μπολέτσης είχε καταγγείλει πως ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης τον εκβίαζε ζητώντας του 60.000 ευρώ, τα οποία απαιτούσαν οι δικαστές προκειμένου να τον αθωώσουν. Η καταγγελία αυτή οδήγησε τελικά στην παραπομπή εννέα κατηγορουμένων στο εδώλιο. Ο πρώην βουλευτής κατηγορείται ότι δωροδόκησε με 600.000 ευρώ-μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη – τον δικαστή προκειμένου να αθωωθεί ο ίδιος και δύο συνεργάτες του, που δικάζονταν για το «παραδικαστικό κύκλωμα Νο 1»Τώρα όμως αρχίζουν τα περίεργα. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το edolio5 ο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης, Γιάννης Μπολέτσης, δεν συμπεριλαμβανόταν στους μάρτυρες κατηγορίας, παρά το γεγονός ότι η κατάθεση του στο πρωτόδικο δικαστήριο ήταν καθοριστική και μοναδική ως προς τα γεγονότα. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το edolio5 ο επιχειρηματίας εμφανίστηκε στην εισαγγελία του Α.Π. μαζί με τον δικηγόρο του - γνωστό ποινικολόγο - όπου κατέθεσε αίτηση προκειμένου να εξεταστεί ως μάρτυράς στην επικείμενη δίκη, γεγονός που έγινε δεκτό αφού εξετάστηκε πρώτα η κρισιμότητα της κατάθεσης του στο πρωτόδικο δικαστήριο όπου οδήγησε ουσιαστικά και στην καταδίκη σε πολυετείς καθείρξεις τους κατηγορουμένους.