Εξελίξεις - βόμβα στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου - Novartis - Αγγελή! "Όχι" της οικονομικής εισαγγελίας στην άρση απορρήτου των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος ενώ το δικαστικό συμβούλιο απάλλαξε τον αντιεισαγγελέα του Α.Π. Γιάννη Αγγελή από κάθε κατηγορία, ύστερα από την μήνυση Τουλουπάκη.


Του Άρη Σπίνου

Έστω και τελευταία στιγμή περισώθηκε η αξιοπρέπεια της δικαιοσύνης, με 2 αποφάσεις που παρουσιάζει σήμερα το edolio5 και σχετίζονται με την υπόθεση Novartis.  Στο κενό έπεσαν οι μεθοδεύσεις για αποκάλυψη της ταυτότητας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στην υπόθεση  Novartis παρά το γεγονός ότι έχουν διαρρεύσει τα ονόματα τους και τους γνωρίζουν άπαντες. Τουλάχιστον αυτό όμως δεν έγινε και με την σφραγίδα της δικαιοσύνης.

Η Οικονομική Εισαγγελία, στην οποία είχε πέσει η «καυτή πατάτα», αφού το Δικαστικό Συμβούλιο είχε δηλώσει αναρμόδιο, γνωμοδότησε αρνητικά για την άρση ανωνυμίας των μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης».

Η αρμόδια υπηρεσία εξέδωσε διάταξη με την οποία παρατείνεται το καθεστώς ανωνυμίας, αποφασίζοντας ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι που με βάση τον νόμο θα οδηγούσαν σε διαφορετική απόφαση.

Σημειώνεται ότι για το σκάνδαλο Novartis υπάρχει ήδη η πρόβλεψη που αναφέρει ότι δεν υπάρχει λόγος να αποκαλυφθούν οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι, ωστόσο, κλήθηκαν να καταθέσουν ξανά ως μάρτυρες για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

Η εξέλιξη κόλαφος  έρχεται μετά τη διαφωνία μεταξύ της εισαγγελέως Βασιλικής Θεοδώρου (η οποία έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί) και της ανακρίτριας στην υπόθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου.

Τότε η Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου είχε κρίνει, με βάση τον νόμο και τη διαδικασία στις προηγούμενες καταθέσεις τους, ότι δεν θα πρέπει να αποκαλυφθούν τα ονόματά τους.

Στην υπόθεση παρενέβη, όμως η εισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου, υποστηρίζοντας ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες πρέπει να καταθέσουν με τα πραγματικά τους στοιχεία και επισημαίνοντας ότι η προστασία των δύο μαρτύρων αφορά μόνο στην υπόθεση Novartis και όχι άλλες υποθέσεις.

Στην πρότασή της, μάλιστα, υποστήριζε ότι το σκάνδαλο Novartis και η έρευνα για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο δεν έχουν… συνάφεια ως υποθέσεις ούτε σε νομικό ούτε σε ουσιαστικό επίπεδο.

Μετά από τη διαφωνία αυτή συνεδρίασε το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου και, σε μια απόφαση – έκπληξη, έκρινε πως δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει επί της ουσίας, παραπέμποντας την υπόθεση σε εισαγγελείς αρμόδιους για τη διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα.

Πληροφορίες, τέλος, αναφέρουν ότι η «Αικατερίνη Κελέση» και ο «Μάξιμος Σαράφης» κατέθεσαν στην ανακρίτρια Αρείου Πάγου υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Επιπλέον με προχθεσινή του απόφαση 

Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών έκρινε ότι δεν πρέπει να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Γ. Αγγελή για παράβαση καθήκοντος, κάνοντας δεκτή σχετική πρόταση του αντεισαγγελέα Εφετών Γ. Οικονόμου.

Η παραπάνω απαλλακτική απόφαση αφορούσε μήνυση που είχε υποβάλει η Ελ. Τουλουπάκη σε βάρος του Γ. Αγγελή και είχε σχέση με τη δήθεν άρνηση του Γ. Αγγελή να παραλάβει στικάκι με δήθεν επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος συγγενούς πολιτικού προσώπου από Αμερικάνους πράκτορες αναφορικά με τη σκεωρία της Novartis κατά τη συνάντηση της Βιέννης, στις 4-12-2018

Στο ενδιάμεσο βέβαια είχε μεσολαβήσει και απόφαση του τότε εισαγγελέα Πρωτοδικών και νυν αντεισαγγελέα Εφετών Σ. Παππά, ο οποίος είχε ζητήσει να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του Γ. Αγγελή για παράβαση καθήκοντος.

Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών δεν έκρινε μόνο την απαλλαγή του Γ. Αγγελή, αλλά έκρινε ότι πρέπει να αποβληθεί η πολιτική αγωγή, δηλαδή η Ελ. Τουλουπάκη, αφού με κανέναν τρόπο αυτή δεν ήταν παθούσα και έκρινε επίσης ότι είναι αρμόδιο να κρίνει τη σχετική υπόθεση, επειδή η Ελ. Τουλουπάκη είχε ζητήσει να κριθεί η υπόθεση αυτή από το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά και όχι από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.