Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Το ριφιφί στις θυρίδες της Alpha Bank στο ψυχικό και οι "συναίτεροι"! "Μίλησε" το κινητό τηλέφωνο του Γκουρούση! Η έρευνα στην Γερμανία, ο χρυσοχόος της πλατείας Συντάγματος και ο υπάλληλος της τράπεζας που είχε "πάρε - δώσε" με τον θεατρικό επιχειρηματία.


Του Άρη Σπίνου

Νέες διαστάσεις στην πολύκροτη υπόθεση του ριφιφί στο υποκατάστημα της Alpha Bank, δίνει η έρευνα των ελληνικών αρχών, που μέσω Europol έστειλαν στη Γερμανία κατεπείγον σήμα με τη λίστα των κλοπιμαίων, για να βρουν την άκρη του νήματος στη συγκεκριμένη χώρα, αφού είναι βέβαιο ότι στην "δουλειά" υπήρχαν και άλλα πρόσωπα ενώ μέχρι σήμερα έχει συλληφθεί μόνο ο Γκουρούσης. 

Παράλληλα, νέα στοιχεία προέκυψαν από... την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στα τέσσερα τηλέφωνα του 58χρονου θεατρικού επιχειρηματία Γκουρούση για τις κινήσεις του το χρονικό διάστημα πριν και μετά τη μεγάλη αρπαγή, ενώ ο ίδιος κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης η οποία όμως απερρίφθη και συνεπώς, παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Λάρισας. Από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες προκύπτουν επαφές με πρόσωπα που ήδη ερευνώνται αλλά και έναν εν ενεργεία ανώτερο υπάλληλο της Alpha Bank! 

Οι αστυνομικοί, από τις λίστες που κατέθεσαν τα θύματα, δημιούργησαν έναν κατάλογο που εστάλη και στην Europol και ειδικά στη Γερμανία χωρίζοντας τα κλοπιμαία σε τρεις κατηγορίες: στα μετρητά περίπου 2 εκατομμύρια (ευρώ και δολάρια), στα ρολόγια και επώνυμα κοσμήματα που διαθέτουν serial numbers και μπορούν να εντοπιστούν και τέλος, στα οικογενειακά κειμήλια και σπάνια αντικείμενα. Αυτό λοιπόν που περιμένουν είναι τις απαντήσεις από τις υπηρεσίες του εξωτερικού και τις οδηγίες του ανακριτή για να συνθέσουν το μωσαϊκό των ερευνών και να φθάσουν στον θησαυρό των 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Μέχρι σήμερα όλοι προσπαθούν να πείσουν ότι ο Γκουρούσης ζούσε 2 ζωές. Όταν έφευγε από τα ραντεβού με τους καλλιτέχνες για τη νέα παραγωγή, έβαζε το κατσαβίδι στο μανίκι και να γλιστρούσε στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας του Ψυχικού για να αδειάζει τις θυρίδες! Είναι προφανές ότι αυτά δεν τα πιστεύει ούτε μικρό παιδί.

Σχετικά με τα εκατοντάδες επώνυμα κοσμήματα και ρολόγια αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πιθανότατα πρόλαβε να τα σπρώξει στα δίκτυα των κλεπταποδόχων του εξωτερικού. Πρόσωπο κλειδί εκτιμάται πως είναι ένας κοσμηματοπώλης που γνωρίζει εδώ και 20 χρόνια τον Γκουρούση έδωσε κατάθεση και προέκυψε ότι δεν έχει σχέση με την υπόθεση, σε ότι έχει να κάνει με τα τρία Rolex που βρέθηκαν στο ένα από τα δύο καταστήματά του στο κέντρο της Αθήνας. 

Όμως αυτό που ψάχνουν είναι το πολύ πιθανό σενάριο να χρησιμοποιήθηκε από τον «Ροζ Πάνθηρα με το κατσαβίδι» προκειμένου να βγάλει στο εξωτερικό την πανάκριβη λεία. Έτσι οι πληροφορίες λένε πως βρέθηκαν περίεργα ίχνη στην Γερμανία, γι αυτό και εστάλη – μέσω Europol- αναλυτική λίστα με όλα τα κοσμήματα και τα ρολόγια στην συγκεκριμένη χώρα προκειμένου να κάνει έρευνες. Μάλιστα αναμένουν από μέρα σε μέρα να πάρουν απαντήσεις από τις γερμανικές αρχές.

Η λίστα με όλα τα κλεμμένα των οποίων οι κάτοχοι φύλαγαν στις λεηλατημένες θυρίδες ανέρχεται σε εκατοντάδες σελίδες καθώς υπάρχουν φωτογραφίες αλλά και περιγραφές για όλα τα κοσμήματα και τα ρολόγια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η μία ιδιοκτήτρια κατέθεσε με φωτογραφίες και ακριβή στοιχεία 207 αντικείμενα που έκαναν φτερά, ενώ ανάμεσα στη λεία του Γκουρούση υπάρχουν δεκάδες πανάκριβα ρολόγια Rolex, Patek Philippe, Cartier, Franck Muller, ολόχρυσα περιδέραια, βραχιόλια, δαχτυλίδια με διαμάντια και άλλους πολύτιμους λίθους, αλυσίδες των οίκων Bvlgari, Van Cleef & Arpels, Λαλαούνη, μασούρια με χρυσές λίρες, συλλεκτικά αντικείμενα και οικογενειακά κειμήλια.

Όπως αναφέρει μία εκ των τεσσάρων γυναικών στη λίστα που έδωσε με τα κοσμήματά της στους αστυνομικούς: «Η μητέρα μου, προτού φύγει από τη ζωή, μου είχε χαρίσει όλα τα κοσμήματα που περιέχονταν στη θυρίδα. Με προφορική εντολή και την ενυπόγραφη σημείωση, όμως, να χαρίσω και η ίδια με τη σειρά μου τις πέντε διαφορετικές θήκες με το περιεχόμενό τους στα παιδιά μου και τα ανίψια μου, όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, νυμφευτούν και εφόσον έχουν προκόψει στη ζωή τους, παραδίδοντάς τους μάλιστα και το αντίστοιχο χειρόγραφο σημείωμα που απευθυνόταν ατομικά προς το κάθε παιδί. Έτσι, σε καθεμία από τις ανωτέρω δερμάτινες θήκες υπήρχαν διαφορετικά χρωματιστά διαφανή πουγκιά, τα οποία ήταν με ονοματισμένα αντικείμενα-κοσμήματα προς τα παιδιά μου και τα ανίψια μου». Ιδιαίτερη σημασία πάντως για τις αρχές έχει η σχέση του Γκουρούση με τον υπάλληλο της Alpha Bank που σύμφωνα με τις κλήσεις του κινητού του μιλούσαν αρκετά συχνά.