Είναι πολλά τα λεφτά για την κηδεία του Μίκη! Το γραφείο τελετών, η εμπλοκή Κούγια, το ακριβό φέρετρο που είχε φτιαχτεί πριν 6 μήνες (!)... και η απόφαση του δικαστηρίου για το ποιος θα είναι ο νεκροθάφτης!


Του Άρη Σπίνου

Τα όσα απίστευτα συμβαίνουν την ώρα που ο κόσμος συρρέει για να προσκυνήσει την σορό του Μίκη Θεοδωράκη τα μεροκάματα που θα πάρουν κάποιοι θα κριθούν από την Ελληνική δικαιοσύνη.    Με νέα προσωρινή διαταγή δίνεται το δικαίωμα στους εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να επιλέξουν και το γραφείο τελετών. Η οριστική δικαστική απόφαση θα εκδοθεί αύριο το πρωί, Τρίτη στις 8. Όπως αναφέρουν οι εκτελεστές μετά την εξέλιξη αυτή το λαϊκό προσκύνημα που ξεκινά σήμερα στις 3 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Κατά τη συζήτηση ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, σήμερα οι δύο πλευρές -ο εκτελεστής της τελευταίας βούλησης του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη, Γ. Αγοραστάκης, και οι συγγενείς του, Μυρτώ Θεοδωράκη, Μαργαρίτα και Γιώργος- εξέφρασαν την κοινή τους θέληση να ακολουθηθεί η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη ως προς τον ενταφιασμό του και τον τόπο αυτού.

Αν και η πλευρά της Μαργαρίτας Θεοδωράκη υποστήριξε ότι «κάνει σεβαστή την τελευταία βούληση του πατέρα της», επιμένει στο ζήτημα της ανάθεσης σε συγκεκριμένο γραφείο τελετών, εξηγώντας ότι πρέπει να αναλάβει αυτό που έχει ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα.
«Για να εκτελεστεί η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, παραιτείται ως προς την επιλογή γραφείου τελετών με τη δήλωση ότι διατηρεί το δικαίωμα επιλογής του γραφείου σύμφωνα με τη ρητή δέσμευση του εκλιπόντος» ανάφερε o πληρεξούσιος δικηγόρος του Γ. Αγοραστάκη, προέδρου του «Παγκρήτιου Συλλόγου φίκων Μίκη Θεοδωράκη, υπογραμμίζοντας ότι «μιλάμε για μια κορυφαία προσωπικότητα γνωστό σε όλο τον πλανήτη. Δεν είναι απλά ένας νεκρός». 

Σημειώνεται, ότι σε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των συγγενών του Μίκη Θεοδωράκη προχώρησε το γραφείο τελετών το οποίο έχει αναλάβει αυτή τη στιγμή τη σορό του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη. Πρόκειται για το γραφείο που έχει εξουσιοδοτήσει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη για την οργάνωση της κηδεία του. 

«Το φέρετρο έχει ήδη παραγγελθεί και κατασκευαστεί από εξάμηνο και έχει κάποιο κόστος. Και ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στον Γ. Αγοραστάκη να επιλέξει γραφείο τελετών. Δεν προβλέπεται ο καθορισμός του γραφείου τελετών στο νόμο» υποστήριξε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του γραφείου, Αλέξης Κούγιας 

Το λαϊκό προσκύνημα για τον μεγάλο συνθέτη θα ξεκινήσει σήμερα 6 Σεπτεμβρίου στις 3 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί (η πρώτη ημέρα) στις 7 το απόγευμα.

Θα συνεχιστεί την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου (10 π.μ. με 7 μ.μ.) και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου (10 π.μ. με 2 μ.μ.).

Θα ακολουθήσει στις 3 το απόγευμα η τελετή αποχαιρετισμού. Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.