Ο πόντιος "Σάκο" που πάντα ξεφεύγει! Ο "Βασιλιάς" του λαθρεμπορίου τσιγάρων και οι... άκρες του στην ΕΛ.ΑΣ. Η ανατίναξη του σπιτιού στα Λιόσια, η απαγωγή Μαυρίκου, οι εταιρείες με τους "μπροστινούς" οι χορηγίες στην εκκλησία, οι αναθέσεις έργων κατασκευής για παιδικές χαρές, ο δολοφονημένος Παπαχρήστος και τα αλληλοκαρφώματα στο λιμάνι του Πειραιά.

 

Του Άρη Σπίνου

Ο "Σάκο" όπως τον φωνάζει η πιάτσα καταφέρνει πάντα να ξεφεύγει. Αν δεν γινόταν αυτό δεν θα ήταν... ο "Σάκο". Σε ένα πολυτελές σπίτι στα Άνω Λιόσια έκαναν για πολλαπλή φορά, έφοδο πάνοπλοι αστυνομικοί για να συλλάβουν τον Βασιλιά της διακίνησης λαθραίων τσιγάρων Κατά περίεργο τρόπο όμως όπως πάντα ακόμα μια φορά ο πόντιος ήξερε για την επίσκεψη των αρχών και είχε πάει για καφέ.
. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σπίτι βρίσκονταν μόνο ο γιος του και η γυναίκα του. Μετά τις έρευνες στο σπίτι το μόνο που βρήκαν οι αστυνομικοί ήταν ένα πιστόλι Glock

Στη συγκεκριμένη πολυτελή οικία άγνωστοι είχαν τοποθετήσει βόμβα τον Ιανουάριο του 2017. Την υπόθεση είχε αναλάβει τότε η Δίωξη Εκβιαστών, ενώ οι αστυνομικοί έκαναν τότε λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες διακίνησης λαθραίων τσιγάρων. Το πιο πιθανόν όμως σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5 η "δουλειά" να έγινε από γνωστή ομάδα νονών της νύχτας προκειμένου να του αποσπάσουν χρήματα.  Το σπίτι αυτό ανήκει στον υπαρχηγό της οργάνωσης και συγγενή του N.Ι. που όλοι γνωρίζουν με το ψευδώνυμο "Σάκο".

Οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο edolio5 ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στα Άνω Λιόσια βρίσκεται πίσω από γνωστή εταιρία εμπορίου φρούτων αλλά και εταιρεία που νοικιάζει βίλες στη Μύκονο. Οι αστυνομικοί περιγράφουν τον ομογενή επιχειρηματία ως ένα από τα μεγάλα, ίσως σήμερα το μεγαλύτερο,  «κεφάλια» στο χώρο της διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, που συνήθως καταφέρνει να ξεγλιστρά από τις Αρχές. Στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί από τις γερμανικές Αρχές για λαθρεμπόριο τσιγάρων και μάλιστα είχε εκδοθεί σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Μάλιστα, είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης στη Γερμανία. Εξέτισε ποινή περίπου ενός χρόνου φυλάκισης και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα.

Το πρόσωπο αυτό εμφανιζόταν στις κοινωνικές του συναναστροφές ως άτομο… low profile, ενώ κατά καιρούς έκανε χορηγίες στην εκκλησία.

Σημειώνεται ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στα Άνω Λιόσια δεν εμφανίζεται στη δικογραφία ως «αρχηγός» της εγκληματικής οργάνωσης, διότι δεν βρέθηκαν επαρκή στοιχεία. Επιχειρησιακός αρχηγός εμφανίζεται άλλο πρόσωπο, το οποίο επίσης έχει απασχολήσει τις Αρχές για λαθρεμπόριο τσιγάρων. Το ερώτημα είναι τι στοιχεία θα προκύψουν τελικά σε βάρος του ομογενή επιχειρηματία και τι «βάθος» θα έχουν.

Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις του δολοφονημένου αστυνομικού Παπαχρήστου ήταν άριστες με τον συγκεκριμένο κύκλωμα.

Όπως προκύπτει από την δικογραφία που το edolio5 έχει στην διάθεση του ο εγκέφαλος αναλάμβανε πολύ μεγάλα έργα μέσω εταιρείας που φαίνεται να ανήκει στην σύζυγο του, κατασκευές παιδικών χαρών. Η εταιρεία αυτή είναι από τις μεγαλύτερες στον χώρο. Είναι προφανές ότι μπορεί η απαγωγή Μαυρίκου πριν λίγους μήνες έξω από το σπίτι του και η επιστροφή του μετά από τρεις μέρες να μην έχει άμεση σχέση με την υπόθεση αυτή αλλά οι αρχές θεωρούν ότι υπάρχει υπόγειος δίαυλος εκδίκησης.

Τα στελέχη των διωκτικών αρχών «βλέπουν» τον 48χρονο πίσω από κάθε αποθήκη και φορτίο με λαθραία τσιγάρα που εντοπίζουν. Κατά περίεργο τρόπο όμως πάντα καταφέρνει να ξεφεύγει και οι αρχές να μην μπορούν ποτέ να συγκεντρώσουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις τους.

Μια αποθήκη στα Οινόφυτα, για παράδειγμα, είχε μισθώσει εικονική μονοπρόσωπη ΙΚΕ με διαχειριστή υπήκοο Λετονίας. Η ταυτότητά του είναι καταχωρισμένη στη βάση δεδομένων Σένγκεν ως κλεμμένη, ήδη από το 2016. Αντίστοιχα, το εργοστάσιο επεξεργασίας ακατέργαστου καπνού που βρέθηκε να λειτουργεί στη λεωφόρο Μαρκοπούλου – Καλυβίων ήταν μισθωμένο από μια εταιρεία «κέλυφος» με διαχειριστή ένα Βούλγαρο, με ενεργό φορολογικό μητρώο στη χώρα. Συχνά οι ΑΦΜ διέφεραν μεταξύ τους μόνο για λίγα ψηφία. Στοιχείο που αποδεικνύει ότι είχαν καταφέρει να εκδίδουν πλαστούς ΑΦΜ κατά το δοκούν, δίχως τον παραμικρό έλεγχο από τις φορολογικές αρχές. Για παράδειγμα, αποθήκη στο Κορωπί εμφανίζεται μισθωμένη από υπήκοο Βουλγαρίας με ΑΦΜ 174415021 και, αντίστοιχα, αποθήκη στη Μεταμόρφωση εμφανίζεται μισθωμένη από άλλο Βούλγαρο με ΑΦΜ 174415518.

Καταχωρισμένα σε εταιρείες «φαντάσματα» με έδρα τη Σόφια, αλλά κυρίως το Πετρίτσι της Βουλγαρίας, ήταν τα 22 φορτηγά και τράκτορες που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα, ενώ, αντίστοιχα, τα 9 Ι.Χ. εμφανίζονται να ανήκουν σε ανύπαρκτα πρόσωπα στην Κύπρο.

Για τον 48χρονο ομογενή από την πρώην ΕΣΣΔ, τον οποίο οι αστυνομικοί περιγράφουν ως τον «βασιλιά του λαθραίου τσιγάρου», τα δεδομένα έχουν ως εξής: Σε επίσημα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται ότι προέκυψαν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες διευθύνει και χρηματοδοτεί την εγκληματική οργάνωση. Εις βάρος του μάλιστα σχηματίστηκε δικογραφία πλημμεληματικού χαρακτήρα, καθώς στο σπίτι του βρέθηκαν ένα πιστόλι Glock και μικρή ποσότητα λαθραίου καπνού. Ωστόσο, δεν κατηγορείται για συμμετοχή, πολλώ δε μάλλον για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης. Οι αστυνομικοί ζητούν από τον ανακριτή να αξιολογήσει εκείνος τα δεδομένα που προέκυψαν κατά την έρευνα. Ποια είναι αυτά;

Αποκαλύφθηκε, για παράδειγμα, ότι ο φερόμενος ως επιχειρησιακός αρχηγός της οργάνωσης, 35 ετών, μεσολάβησε ώστε τρία αυτοκίνητα να μεταβιβαστούν σε εταιρείες ιδιοκτησίας του 48χρονου, ενώ ανέλαβε να αντικαταστήσει τις πινακίδες κυκλοφορίας σε τζιπ που ο τελευταίος χρησιμοποιούσε στις μετακινήσεις του. Παρομοίως, ένα άλλο μέλος της οργάνωσης προέκυψε ότι χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του αυτοκίνητο που ήταν προηγουμένως καταχωρημένο στο όνομα της πρώην συζύγου του 48χρονου.

Σε νόμιμες εταιρείες του ανήκουν και δύο Ι.Χ. που εντοπίστηκαν να επισκέπτονται το παράνομο τυπογραφείο και ένα πάρκινγκ που είχε υπό τον έλεγχό του το λαθρεμπορικό κύκλωμα. Τέλος, στο διάστημα της μυστικής παρακολούθησης διαπιστώθηκε ότι ο 48χρονος είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις στο γραφείο του με υψηλόβαθμα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ταξίδεψε τέσσερις φορές στη γειτονική Βουλγαρία.

Στα επίσημα δικαστικά έγγραφα αναφέρεται ότι έχει τέσσερις νόμιμες εταιρείες στην ιδιοκτησία του, ορισμένες από τις οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα του real estate. Η μία από αυτές, με μετοχικό κεφάλαιο που υπερβαίνει τα 9 εκατ. ευρώ, διαχειρίζεται πολυτελείς βίλες σε νησί του Αιγαίου και όχι μόνο. Μια δεύτερη εμφανίζεται να έχει στην κατοχή της στόλο περίπου 30 πολυτελών αυτοκινήτων.