Έκανε τον ανήξερο ο ψεύτης Πρωθυπουργός! Εξαιτίας των ποινικών ευθυνών τους για την τραγωδία στο Μάτι πλήρωσαν χρηματικές εγγυήσεις για να μείνουν εκτός φυλακής ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Κολοκούρης και οι στρατηγοί Λάμπρης - Σταμούλης που αναβάθμισε η Ν.Δ. και είχαν την ευθύνη για τις φωτιές που κατέκαψαν την χώρα.

Του Άρη Σπίνου

Στην συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός έκανε πως δεν ήξερε για τις ευθύνες του Αρχηγού της πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη σχετικά με τις καταλογιζόμενες σε βάρος του ποινικές συνέπειες για την τραγωδία στο Μάτι. Η δικογραφία όμως είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Έχουμε λοιπόν και λέμε.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη, ο νυν αρχηγός της της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης, που κατηγορείται για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Συγκεκριμένα, στον Σ. Κολοκούρη επιβλήθηκε, προκριμένου να αφεθεί ελεύθερος και να μην οδηγηθεί στην φυλακή  χρηματική εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ.

Ο Κολοκούρης αναβαθμίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς ο από αντιπύραρχος το 2018 πήρε δύο βαθμούς (!)  και έγινε αντιστράτηγος το 2019 και στη συνέχεια αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο νυν αρχηγός είναι μεταξύ των αξιωματικών της Πυροσβεστικής για τους οποίους ο ανακριτής είχε ζητήσει τη συμπληρωματική τους δίωξη σε βαθμό κακουργήματος με τρία διαδοχικά αιτήματα, ωστόσο οι εισαγγελείς τα απέρριψαν. Κατά τον ανακριτή Αθ. Μαρνέρη οι αξιωματικοί αυτοί προσδοκούσαν ευνοϊκή μεταχείριση στο μέλλον από τους αρμοδίους – και τα κατάφεραν. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβράβευσε και αναβάθμισε τους ανώτατους αξιωματικούς όπως φαίνεται από τις ετήσιες κρίσεις στην πυροσβεστική τόσο το 2020 όσο και το 2021. Δηλαδή όλοι τους αντί να κριθούν αρνητικά υπηρεσιακά, πήραν βαθμούς, φτάνοντας ακόμη και στον βαθμό του αρχηγού από όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης.

Για τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που ήδη διώκονταν σε βαθμό πλημμελήματος, ο ανακριτής Μαρνέρης ζητούσε να διωχτούν και για κακούργημα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αγνόησε ακόμη και τις εκκλήσεις συγγενών θυμάτων της τραγωδίας που ζητούσαν από τον ίδιο προσωπικά να πάρει πίσω τις προαγωγές. Δεν το έκανε όμως. Το ενδιαφέρον του για την τραγωδία στο Μάτι εξαντλήθηκε μόνο στην πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης.

Εγγύηση όμως ύψους 2.000 ευρώ επέβαλλε ο ανακριτής και σε ακόμη δύο ανώτατους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής. Πρόκειται για τον νυν «κλαδάρχη επιχειρήσεων» της Πυροσβεστικής, Χρήστο Λάμπρη. Από Αντιπύραρχος το 2018 και εναέριος συντονιστής το βράδυ της τραγωδίας, έγινε υποστράτηγος το 2020 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών ή αλλιώς «αττικάρχης», όπως τον αποκαλούν. Στις τελευταίες κρίσεις, αυτές του 2021, έγινε «κλαδάρχης επιχειρήσεων».

Η ίδια εγγύηση επεβλήθη και στον υποστράτηγο Ιωάννη Σταμούλη, μετά την απολογία του. Από αρχιπύραρχος το 2018 και διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στον Πειραιά, αρμόδιος για τα πλοιάρια που δεν εστάλησαν για τη διάσωση όσων βρίσκονταν στη θάλασσα στο Μάτι. Το 2020 έγινε υποστράτηγος.

Ελπίζουμε τώρα να έμαθε την αλήθεια ο πρωθυπουργός