Η μαφιόζικη εκτέλεση Καραϊβάζ! Οι τηλεπερσόνες της πλάκας, τα ψέματα, η άγνοια, το ενδιαφέρον της Αμερικάνικης Πρεσβείας, το επάγγελμα της συζύγου και η μεγάλη δικογραφία με τους επίορκους αστυνομικούς... που δεν μιλάει κανένας. Ο μισός υπόκοσμος έβρισκε "συμπαράσταση" στον δολοφονημένο δημοσιογράφο.


Του Άρη Σπίνου

Το σίριαλ με τις καλοντυμένες κυρίες της πρωινής ζώνης που έχουν αναγάγει την δολοφονία Καραϊβάζ σε Show με για τα νούμερα της τηλεόρασης συνεχίζετε και προκαλεί γέλιο. Το edolio5 με σεβασμό στην αλήθεια έχει κάνει ελάχιστες αναρτήσεις. για το θέμα αυτό. Μόνο για αυτούς που μπορούν να καταλάβουν. Οι απαντήσεις για τη δολοφονία του αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ κρύβονται στις επαφές του με τον υπόκοσμο.

Ορισμένα στοιχεία για τις σχέσεις του με άτομα από την παρανομία είχαν αποτυπωθεί σε πόρισμα που είχε συντάξει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, έπειτα από παρακολουθήσεις, την περίοδο 2015-2016. Κεντρικά πρόσωπα της έρευνας ήταν ο Δημήτρης Μάλαμας και ο Δημήτρης Καπετανάκης. Ο πρώτος δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και ο δεύτερος τον Δεκέμβριο του 2020. Και οι 2 ήταν φίλοι του.

Σύμφωνα με την ΕΥΠ, εν ενεργεία και απόστρατοι αστυνομικοί, δικηγόροι και επιχειρηματίες της νύχτας παρείχαν «κάλυψη» σε οίκους ανοχής, στριπτιζάδικα και παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες, εισπράττοντας ποσά που ανέρχονταν σε 1 εκατ. ευρώ τον μήνα. Ο Δημήτρης Μάλαμας, με τον οποίο ο Γιώργος Καραϊβάζ διατηρούσε συχνές επαφές, περιγράφεται ως το άτομο στο οποίο κατέληγαν οι εισπράξεις.

Στη σελίδα 35 του πορίσματος περιγράφεται ότι, όταν οι Εσωτερικές Υποθέσεις προσήγαγαν τον Μάλαμα για «ξέπλυμα» χρήματος, ο Γιώργος Καραϊβάζ μεσολάβησε «για να απεμπλακούν οι υπηρεσίες που πραγματοποιούν τους ελέγχους». Στην ίδια σελίδα, η ΕΥΠ παραθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο δημοσιογράφος είχε επικοινωνήσει με υψηλόβαθμους αξιωματικούς για θέματα που αφορούσαν ελέγχους της αστυνομίας σε κατάστημα φαγητού στο Χαλάνδρι και μια παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη στον Πειραιά.

Στο πόρισμα περιγράφονται οι επαφές του Γιώργου Καραϊβάζ και με τον Δημήτρη Καπετανάκη. Ο τελευταίος ενημερωνόταν, σύμφωνα με την ΕΥΠ, από τον δημοσιογράφο για τη δράση φυλακισμένων ποινικών με τους οποίους είχε προσωπικές διαφορές. 

Το πόρισμα της ΕΥΠ μαζί με τις απομαγνητοφωνήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων υπεβλήθη στην Εισαγγελία Διαφθοράς, με τα στελέχη της να καλούν τους εμπλεκομένους σε έγγραφες εξηγήσεις το καλοκαίρι του 2020. Μέσω του δικηγόρου Πειραιά Παναγιώτη Κάσση, ο Γιώργος Καραϊβάζ κατέθεσε υπόμνημα στις αρχές Ιουλίου. Περιέγραψε τη σχέση του με τον Δημήτρη Μάλαμα σημειώνοντας ότι γνωρίστηκαν το 2015 με αφορμή εμπλοκή του σε ποινική υπόθεση με μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. «Δημιούργησα σταδιακά μια φιλική σχέση με τον εκλιπόντα», ανέφερε και απέδωσε τις επαφές του που παρατίθενται στο πόρισμα σε «καθημερινές, επαγγελματικές και κοινωνικές σχέσεις».

 Σύμφωνα με την έκθεση της Ε.Υ.Π. ο Καραϊβάζ είχε πάρει χρήματα μέσου τρίτου προσώπου από τον Μάλαμα για τις εξυπηρετήσεις που του έκανε.

Έχουμε επισημάνει ότι είναι διπλά επικίνδυνο να κρύβουμε το παρελθόν αφού έτσι όχι μόνο δεν θα βγάλουμε άκρη για το μέλλον αλλά θα δημιουργηθούν και λάθος συμπεράσματα που προφανώς ευνοούν κάποιους. Κάνεις μέχρι σήμερα δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία στο επάγγελμα της συζύγου του νεκρού δημοσιογράφου, ως στελέχους της Ε.Υ.Π. αλλά και το ενδιαφέρον της Αμερικανικής πρεσβείας, για πρώτη φορά, για την δολοφονία αυτή. Προς το παρόν  δεν υπάρχουν ανοιχτά αυτά γράψουμε περισσότερα.