Θα πάνε φυλακή και θα είναι... μέρα μεσημέρι! Ξεπούλησε η κυβέρνηση με μια ντροπιαστική σύμβαση για 50 χρόνια στην εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" τα μεταλλεία Κασάνδρας. Χαρίζει τόνους χρυσού στους Καναδούς!


Του Άρη Σπίνου

Ούτε στην Αφρική δεν υπάρχουν τέτοιες συμβάσεις σε βάρος των Ιθαγενών που ζουν ακόμη μέσα στην Ζούγκλα. «Γην και ύδωρ» στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός παραχωρεί απόψε -και με τη βούλα της Ολομέλειας- το Δημόσιο, καθώς ψηφίζεται, αργά το βράδυ, στη Βουλή η αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, τα οποία παραχωρούνται στην εταιρία για 25 έτη με δυνατότητα παράτασης για άλλα 25 χρόνια.

Η σκανδαλώδης σύμβαση εγείρει σοβαρότατο ζήτημα νομιμότητας, καθώς παραβιάζει πληθώρα διατάξεων του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, ενώ, μεταξύ άλλων, θεσπίζεται η δυνατότητα νόμιμης φοροαποφυγής από τη μεταλλευτική εταιρία.

Ανάμεσα στις ντροπιαστικές και ληστρικές διατάξεις του νομοσχεδίου, προβλέπεται πως ακόμη και σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης με υπαιτιότητα της εταιρίας, δηλαδή στη μη τήρηση των συμβατικών όρων, το Δημόσιο υποχρεούται να την… αποζημιώσει.

Η κυβέρνηση όλες τις τελευταίες ημέρες κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου αντικρούει τις αιτιάσεις, μοιράζοντας απλόχερα υποσχέσεις για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Ακόμη κι αυτές, ωστόσο, βρίσκονται υπό αμφισβήτηση, καθώς φαίνεται να αίρεται η νομικά δεσμευτική ρήτρα εντοπιότητας για κατά προτεραιότητα προσλήψεις προσωπικού.

Τα κόμματα, άλλωστε, έχουν καταγγείλει από την πρώτη στιγμή τη σύμβαση, ζητώντας την απόσυρσή της. Καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. έχει επιφυλαχθεί. Γιατί άραγε; 

Σημειωτέον πως στη σύμβαση έχει εναντιωθεί και ο «γαλάζιος» βουλευτής Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς, με το ενδιαφέρον να στρέφεται πλέον στη στάση που θα κρατήσει στην αποψινή ονομαστική ψηφοφορία. Αποτελεί δεδομένο ότι κάτι "μυρίζει" για όλους αυτούς που κάθονται στα κυβερνητικά έδρανα και έβαλαν τις υπογραφές τους στην σύμβαση αυτή.