Ένας διαγωνισμός που βγάζει μάτι! Σε 24 ώρες πρέπει να κατατεθούν προσφορές από εταιρείες για την προμήθεια 10.000.000 Self-Test! Ο ανάδοχος πρέπει να τα παραδώσει σε 7 μέρες! Μόνο όνομα και διεύθυνση του "τυχερού" δεν γράφει η προκήρυξη.



Του Άρη Σπίνου

Ερωτήματα για τις προδιαγραφές αλλά και το χρόνο ολοκλήρωσης προκαλεί η ανακοίνωση πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την προμήθεια 10.000.000 self tests κορονοϊού, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση να διανείμει δωρεάν από τις αρχές Απριλίου. Η προκήρυξη δημοσιεύτηκε το βράδυ της 24ης Μαρτίου και οι ενδιαφερόμενοι έχουν... περιθώριο μέχρι το τα μεσάνυχτα του Σαββάτου να υποβάλλουν συμμετοχές.

Η πρόσκληση φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας κ. Βασίλη Παπαγεωργίου και το πρώτο πράγμα, που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών λήγει τα μεσάνυχτα της 27ης Μαρτίου. Δηλαδή, αν λάβουμε υπόψη μας την αργία της 25ης Μαρτίου, οι ενδιαφερόμενοι έχουν στη διάθεση τους μόλις μία ημέρα για να ετοιμάσουν τις προσφορές τους.


Σημειώνεται δε ότι έχει περάσει σχεδόν μία εβδομάδα που ανακοινώθηκε η διαδικασία των self test από τα φαρμακεία δια στόματος Άκη Σκέρτσου ο οποίος είχε πει ότι μέχρι τέλος του μήνα θα είναι διαθέσιμα τα τεστ. Δηλαδή η Κυβέρνηση ή ήταν απροετοίμαστη ή έχει ήδη συμφωνήσει με κάποια εταιρεία και απλά η προκήρυξη αποτελεί το τυπικό σκέλος για τη σύμβαση.


Σημειώνεται δε πως αυτός που θα επιλεγεί θα πρέπει να έχει παραδώσει τα τεστ μέσα σε 7 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης. Γεγονός που μπορεί εν μέρει να είναι αναμενόμενο λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της προμήθειας, όμως εύλογα γεννά αμφιβολίες για την τήρηση της διαφάνειας.