Η κυριαρχία των Ολλανδών στον κατασκευαστικό Lobby της Ελλάδος! Έκαναν τους Μπομπολαίους και τον Περιστέρη υπάλληλούς τους. Το χουνέρι που έπαθαν οι εφοπλιστές Καϋμενάκης και Μπάκος. Κρίμα οι δεσμίδες που πήγαν δεξιά και αριστερά για να φτιάξουν προφίλ! Τούμπουρος και Παναγιωτόπουλος... κουμάντο σε όλα!


Του Άρη Σπίνου 

Ο Άλλοτε πανίσχυρος Μπόμπολας έγινε υπάλληλος των Ολλανδών οι οποίοι ελέγχουν έμμεσα η άμεσα το εργολαβικό Lobby της χώρας μας. Διαβάστε στο edolio5 αυτά που δεν θα διαβάσετε πουθενά.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες και προκύπτει ξεκάθαρα από τις εξελίξεις, οι  Κ. Τούμπουρος και Χρ. Παναγιωτόπουλος θα είναι οι νέοι ισχυροί άνδρες του Ελλάκτορα επί ολλανδικής διακυβέρνησης.

Αυτοί οι δύο μέσα από την ικανότητά τους, αλλά και τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί με τους Ολλανδούς, θα ηγηθούν των βασικών τομέων διαχείρισης του ομίλου απέναντι στους βασικούς ανταγωνιστές!

Ο Κ. Τούμπουρος, κακά τα ψέματα, θα είναι το πρωτοπαλλήκαρο των Ολλανδών στη νέα τάξη πραγμάτων. Ήδη κάνει δουλειές στο real estate μαζί τους στο κέντρο της Αθήνας, ενώ κατά τις πληροφορίες θα ηγηθεί του τομέα της Ενέργειας.

Ξεκάθαρα, χωρίς αμφιβολίες, τα συμφέροντα Τούμπουρου δεν ταυτίζονται με αυτά του Περιστέρη της ΤΕΡΝΑ, που τον έχουν αγοράσει και αυτόν οι Ολλανδοί και ο νοών νοείτω… για την τύχη που του επιφυλάσσουν 

Ο Χρ. Παναγιωτόπουλος της Reds υπήρξε η αιχμή του δόρατος των Ολλανδών κατά του Σάκη Καλλιτσάντση, με τον οποίο βρίσκονται σε χρόνια αντιπαράθεση. Ο Χρ. Παναγιωτόπουλος υπό κανονικές συνθήκες θα αναλάβει να τρέξει και να εξυγιάνει τον Άκτορα, την πάλαι ποτέ ναυαρχίδα του ομίλου!

Σε αυτή την χρονική φάση, στην μεγάλη μάχη επικράτησης της Ελλάκτωρ κυριάρχησε ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh που ενώ άμεσα κατέχει το 14,5% διόρισε το σύνολο της διοίκησης και του διοικητικού συμβουλίου.
Είναι εντυπωσιακό αλλά η Reggeborgh με 14,5% άμεσα και η Invesco ο έτερος διεκδικητής της Ελλάκτωρ κατέχει το 25,57% των μετοχών και δεν έχει καμία συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο.
Η Reggeborgh είναι ολλανδικός επιχειρηματικός όμιλος που έχει παρουσία στην Ελλάδα άμεσα στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ποσοστό 30,3% και στην Ελλάκτωρ με ποσοστό 14,5%.
Η Invesco των εφοπλιστών Καυμενάκη και Μπάκου ελέγχουν το 25,57%  καθώς καταβάλλουν τμηματικά το τίμημα αλλά επί της ουσίας είναι κάτοχοι του 25,57% των μετοχών της Ελλάκτωρ.
Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 25,57% άμεσα να μην έχει καμία συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο.

Τα λεφτά που μοίραζε δεξιά και αριστερά ο δημοσιογράφος Σεραφείμ Κωσταντινίδης για λογαριασμό των 2 εφοπλιστών προκειμένου να τους φτιάξει προφίλ... μάλλον πήγαν για πέταμα.

Βέβαια από την άλλη πλευρά η Reggeborgh δεν έχει μόνο 14,5% όπως αποδείχθηκε στην μάχη της Γενικής Συνέλευσης.
Εάν συμπεριληφθεί το ποσοστό του Λεωνίδα Μπόμπολα, ο οποίος κατέχει το 12,55% της Ελλάκτωρ καθώς και ένα ποσοστό 9% με 10% που έμμεσα και αφανώς ελέγχει, η Reggeborgh κατέχει το 36,55%.
Όμως η Reggeborgh δεν μπορεί να αποκαλύψει ότι κατέχει το 36,55% για πολλούς λόγους με κυριότερο, θα υποχρεωθεί να υποβάλλει δημόσια πρόταση για να αποκτήσει δυνητικά έως και το 100% των μετόχων.
Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί γιατί η Reggeborgh δεν μπορεί να υποβάλλει δημόσια πρόταση καθώς εάν αποκαλυφθεί ότι άμεσα ελέγχει το 36,5%, έχει διορίσει το διοικητικό συμβούλιο, τότε θα τεθούν θέματα ανταγωνισμού καθώς θα επιβεβαιωθεί ότι το ολλανδικό family fund ελέγχει το 30,3% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το 36,5% της Ελλάκτωρ.

Η στρατηγική της Reggeborgh δεν είναι τυχαία.
Να σημειωθεί ότι η Reggeborgh κατέχει το 14,5% των μετοχών της Ελλάκτωρ και όλα τα άλλα ποσοστά έμμεσα.
Δεν έχει εξασκήσει την option του Μπόμπολα το 12,55% των μετοχών ενώ το υπόλοιπο 10% της Ελλάκτωρ το κατέχει αφανώς.
Η στρατηγική αυτή δεν έγινε τυχαία, π.χ. για να μην πληρώσει χρήματα – ισχύει και αυτό – αλλά κυρίως να μην τεθούν θέματα ανταγωνισμού καθώς η Reggeborgh είναι βασικός μέτοχος σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ.
Υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά εάν θα εξασκήσει την option του Μπόμπολα η Reggeborgh – φημολογείται ότι του έχουν προτείνει τιμή εξάσκησης τα 2,10 με 2,20 ευρώ ανά μετοχή αλλά ουδέποτε έχει αναφερθεί επίσημα.
Η Reggeborgh κατάφερε με 14,5% και με 35 εκατ ευρώ να ελέγξει το διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ.
Η Reggeborgh λοιπόν δεν μπορεί να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση, μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αυτόκλητα.
Δεν είναι ο σκοπός της Reggeborgh να έχει ποσοστά πάνω από την καταστατική μειοψηφία το 33%.

Επίκειται αύξηση κεφαλαίου 100 με 150 εκατ ευρώ

Ο Ελλάκτωρ χρειάζεται για την εταιρία Άκτωρ τον κατασκευαστικό βραχίονα περίπου 100 με 150 εκατ αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία θα συμμετάσχουν παλαιοί και νέοι μέτοχοι.
Η αύξηση κεφαλαίου εάν υλοποιηθεί στον Ελλάκτωρ θα επιφέρει ενδιαφέρουσες μετοχικές αλλαγές, εάν πραγματοποιηθεί στην θυγατρική θα δρομολογηθούν άλλα δεδομένα.

Τι θα πράξει η πλευρά της Invesco;

Επίσημα η Invesco είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 25,57% στην Ελλάκτωρ και μαζί με το ποσοστό του εφοπλιστή Διαμαντίδη θα μπορούσε να ελέγχει το 30,5% των μετοχών.
Ουσιαστικά και επίσημα θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Ελλάκτωρ.
Η παρουσία της Invesco στον Ελλάκτωρ ευνοεί – βραχυπρόθεσμα – και τα σχέδια της Reggeborgh καθώς πολύ άνετα μπορεί να υποστηρίζει ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος στον Ελλάκτωρ είναι η Invesco άρα δεν εγείρονται θέματα ανταγωνισμού.

Οι 2 εφοπλιστές αντιλαμβάνονται αργά βέβαια ότι χρησιμοποιήθηκαν ως άλλοθι από τους Ολλανδούς.