Ο Θόδωρος Παπαδόγγονας που είχε "πάρει κεφάλι" μετά την δολοφονία Καραγιάννη-Η δράση της σπείρας των εκβιαστών-Ο ρόλος του αξιωματικού που υπηρετεί στο οργανωμένο έγκλημα της Ασφάλειας και ειδοποίησε τον ανιψιό του μέλος της σπείρας να κρυφτεί.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, γένι και κοντινό πλάνο
Του Άρη Σπίνου

Λοιπόν έχουμε και λέμε. Πολύς θόρυβος έχει γίνει για την εξάρθρωση της «σπείρας των 15» ή αλλιώς της συμμορίας της των εκβιαστών που παρουσιάστηκαν σήμερα στην Εισαγγελία Πειραιά. Στη συμμορία συμμετείχαν και 3 αστυνομικοί ως γνωστόν.Αναμφισβήτητα η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. αποτελεί μια επιτυχία της δίωξης εκβιαστών.Όμως οι «15» είναι περισσότεροι διότι κάποιοι διαφεύγουν. Ένας από τους διαφυγόντες τη σύλληψη, το όνομα του οποίου παραπέμπει σε σημαντική άρθρωση του ανθρώπινου σώματος, ειδοποιήθηκε, όπως λένε οι κακές γλώσσες στην ΕΛΑΣ, από τον θείο του.Πρόκειται αξιωματικό . ο οποίος υπηρετεί στο Οργανωμένο Έγκλημα, γνωρίζει και πρόσωπα και πράγματα και την κρίσιμη στιγμή διέσωσε τον ανιψιό του,αφού των ενημέρωσε για τις επικείμενες συλλήψεις της δίωξης εκβιαστών. Κυνομαχίες, χαρτοπαίγνια, τοκογλύφοι, «προστασία» σε νυχτερινά μαγαζιά, ναρκωτικά, ξυλοδαρμοί, Ούζι και απειλές αποτελούσαν κατά βάση τη δράση της σπείρας που «ξήλωσε» η Aστυνομία που είχε σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ως αρχηγικό στέλεχος τον Θόδωρο Παπαδόγγονα (φωτό)ο οποίος φαίνεται να "πήρε κεφάλι" μετά την δολοφονία του Κώστα Καραγιάννη 



Τα μέλη της φέρεται να δρούσαν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και τα δυτικά προάστια. Η εγκληματική οργάνωση ενέχεται σε πλήθος εκβιάσεων καταστημάτων, εκρήξεων, εμπρησμών, ξυλοδαρμών αγοραπωλησιών όπλων και ναρκωτικών, τοκογλυφιών, κ.α. αδικημάτων, αναφέρει η Ελληνική Αστυνομία.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις όπως αποκαλύφθηκε, τα μέλη της εκβίαζαν πολίτες ζητώντας τους μεγάλα ποσά, πότε των 1.000 ευρώ και άλλες φορές ξεπερνούσαν ακόμη και τις 3.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν 11 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν 6 ακόμη μέλη, από τους οποίους οι 3 δεν συνελήφθησαν διότι εξέλειπαν οι λόγοι του αυτοφώρου ενώ οι 3 υπόλοιποι αναζητούνται ακόμα.
Στη σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνονται άλλοι 25 κατηγορούμενοι, από τους οποίους δύο αστυνομικοί και ένας Υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Μέχρι τώρα εξιχνιάστηκαν 34 εκβιάσεις καταστημάτων, 4 εμπρησμοί, 2 εκρήξεις και 4 κλοπές οχημάτων. Πραγματοποιήθηκαν 14 έρευνες σε οικίες στις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6 πιστόλια, 2 περίστροφα, υποπολυβόλο, πλήθος φυσιγγίων και μαχαιριών, 2 αλεξίσφαιρα, αναβολικά σκευάσματα, 3 αυτοκίνητα, 3 μοτοσικλέτες και 19.910 ευρώ.

Προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική έρευνα, από την οποία εξακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν συντονισμένα και συγκροτημένα τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2019, σε Σαλαμίνα, Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό, Νίκαια, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα, Καλλιθέα, Γκάζι καθώς και σε συνοικίες του Πειραιά.
Κωδικοποιημένα όπλα: «Καστάνια», «Beverly», «Μηχανάκι»

Επιπλέον τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν συνεχώς στην κατοχή τους πυροβόλα όπλα και προέβαιναν σε εκδικητικές πράξεις εκρήξεων και εμπρησμών, οπλοχρησίας, πρόκλησης σωματικών βλαβών, απειλών και τραμπουκισμών. Ακόμα προέβαιναν σε αγοραπωλησίες όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών, καθώς και χειροβομβίδων, γεγονός που καταδεικνύει τον βαθμό επικινδυνότητας τους. 

Παράλληλα, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο σε πληθώρα ξυλοδαρμών και «τραμπουκισμών», συμμετέχοντας άλλοτε ως φυσικός αυτουργός ή άμεσος συνεργός και άλλοτε ως ηθικός αυτουργός, συχνά έναντι αμοιβής. Μάλιστα, κατόπιν δικής του εντολής, έγκλειστοι των φυλακών, χειροδικούσαν σε έτερους συγκρατούμενους τους.

Στις περιπτώσεις των ξυλοδαρμών και των «τραμπουκισμών», τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επιδείκνυαν ιδιαίτερα βίαιη συμπεριφορά, καθώς δε δίσταζαν να προκαλέσουν επικίνδυνες και βαριές σωματικές βλάβες, ακόμα και με τη χρήση αντικειμένων (σιδερογροθιές, όπλα κ.λπ).

Παράλληλα, μέλη της οργάνωσης, βασιζόμενα στην οικονομική ρευστότητα που τους εξασφάλιζε η παράνομη δραστηριότητά τους, προέβαιναν στην τέλεση οικονομικών εγκλημάτων, όπως απάτες, τοκογλυφίες, «σπάσιμο επιταγών» κ.α. συναφή αδικήματα, με αποτέλεσμα με αυτόν τον τρόπο να επαυξάνονται οι παράνομες οικονομικές τους απολαβές.
Ακόμη, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δραστηριοποιούνταν και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες όπως η διοργάνωση παράνομων κυνομαχιών σε όλη τη χώρα και η διενέργεια παράνομων χαρτοπαιγνίων, σε συνδυασμό με πράξεις τοκογλυφίας. Μάλιστα στην οικία του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, εντοπίστηκαν 5 σκυλιά που χρησιμοποιούσε για κυνομαχίες, τα οποία μεταφέρθηκαν σε κέντρο περίθαλψης αδέσποτων ζώων.

Για την αποφυγή εντοπισμού τους, τα μέλη της οργάνωσης, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας. Συνομιλούσαν μεταξύ τους, είτε δια ζώσης είτε μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, οι οποίες είχαν ενεργοποιηθεί σε στοιχεία ταυτότητας άλλων προσώπων, ενώ χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα και κωδικοποιημένες εκφράσεις και λέξεις.

Ως προς την εμπλοκή των αστυνομικών, όπως προέκυψε από την έρευνα, ο συλληφθείς αστυνομικός είχε κεντρική συμμετοχή στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ενώ οι άλλοι δύο διαδραμάτιζαν περιφερειακό ρόλο.



32 περιπτώσεις εκβιάσεων, με το πρόσχημα παροχής προστασίας σε διάφορα καταστήματα όπως μπαρ, καφέ, Club, beach bar, περίπτερα, μουσικές σκηνές, ψητοπωλεία, ταβέρνες, χαρτοπαικτικές λέσχες, ουζερί κλπ.

2 περιπτώσεις εμπρησμού οχημάτων, τον Δεκέμβριο του 2019 στο Μοσχάτο και τον Φλεβάρη του 2010 στη Νίκαια και απόπειρα εμπρησμού ημιυπόγειου διαμερίσματος στο Κερατσίνι τον Μάρτιο του 2020,

2 περιπτώσεις έκρηξης Αυτοσχέδιου Εμπρηστικού Εκρηκτικού Μηχανισμού (Α.Ε.Ε.Μ.) τον Φλεβάρη του 2020 έξωθεν οικίας στη Νίκαια και τον Ιούνιο του 2014 σε μοτοσικλέτα ενώ τον Απρίλιο του 2020 βρέθηκε Αυτοσχέδιος Εκρηκτικός Μηχανισμός έξωθεν οικίας στη Νίκαια, ο οποίος ενεργοποιήθηκε αλλά δεν εξερράγη και

4 κλοπές οχημάτων, σε δύο από τις οποίες απαίτησαν εκβιαστικά και έλαβαν από τους παθόντες χρηματικά ποσά.

Σημειώνεται ότι, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στην πλειοψηφία τους έχουν απασχολήσει τις διωκτικές Αρχές για πληθώρα αδικημάτων κυρίως ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, εκβιάσεις, επικίνδυνες και βαριές σωματικές βλάβες κ.α. αδικήματα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα σήμερα το μεσημέρι όπου πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν Τρίτη-Τετάρτη.