Υπόθεση Proton Bank!Σε φιάσκο οδηγείται η δίκη,μετά από 5 χρόνια,για το "φάγωμα" των 700.000.000 ευρώ.-Το δικαστήριο δεν έκρινε απαραίτητο να απολογηθεί αυτοπροσώπως(!) ο κατηγορούμενος ως εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης Λαυρεντιάδης παρά την επιμονή της εισαγγελέως!


Ο έκπτωτος πρίγκιπας της «PROTON BANK» - Newsbomb ...Του Άρη Σπίνου

Ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα, εκείνο της Proton Bank και των εταιρειών του Ομίλου Λαυρεντιάδη,εκδικάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με τη δίκη να έχει φθάσει πλέον στις απολογίες των κατηγορουμένων, που ολοκληρώθηκαν,χωρίς φυσικά η δίκη αυτή να αποτελεί έστω και μονόστηλο στα ΜΜΕ!Οι λόγοι ευνόητοι και...ακριβοπληρώμενοι!Στο εδώλιο εκτός του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη,ως εγκέφαλο, κάθονται στενοί του συνεργάτες, υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών του και της Τράπεζας Proton Bank.





Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι βαριές. Εγκληματική οργάνωση, μέσω της οποίας τέλεσαν κακουργήματα όπως απάτη, υπεξαίρεση, απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το κατηγορητήριο αναφέρει, πως η εγκληματική δραστηριότητα των κατηγορουμένων σχετίζεται με την άντληση κεφαλαίων παράνομα από την Τράπεζα, τον έλεγχο της οποίας είχε αποκτήσει ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, χωρίς τις απαιτούμενες εγγυήσεις, προκειμένου τα χρήματα αυτά να διοχετευθούν με τον ένα η τον άλλο τρόπο σε εταιρείες του Ομίλου Λαυρεντιάδη η να διατεθούν σε καινούργιες εταιρείες, που δημιουργήθηκαν απο στενούς του συνεργάτες.

Η μαύρη τρύπα που δημιουργήθηκε στην Proton Bank άγγιξε τα 700 εκατομμύρια και το δημόσιο, αλλά και οι φορολογούμενοι πλήρωσαν ακριβά την ανακεφαλαιοποίηση της.




Εκτός από την παράνομη χρηματοδότηση εταιρειών του Ομίλου Λαυρεντιάδη από την Proton Βank, το κατηγορητήριο περιλαμβάνει βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος του επιχειρηματία και στενών του συνεργατών, όπως ο Α.Αθανάσογλου και άλλοι, για εξαπάτηση των υπευθύνων του Ομίλου Sciens από τους οποίους απέσπασαν συνολικά 35 εκατομμύρια ευρώ, μέσω επένδυσης, αγοράς και επαναμίσθωσης ακινήτων σε αξία υπερδιπλάσια της εμπορικής, καθώς παρουσιάστηκε από τους κατηγορούμενους ως εξασφαλισμένη η επένδυση λόγω της υποτιθέμενης ισχυρής οικονομικής κατάστασης της ALAPIS (εταιρείας του Ομίλου Λαυρεντιάδη) η οποία στην πραγματικότητα ήταν σε πολύ κακή οικονομικη κατάσταση.




Η εξαπάτηση των υπευθύνων του Ομίλου Sciens προκύπτει από σειρά ηλεκτρονικών μηνυμάτων, που υπάρχουν στη δικογραφία, και αντηλλάγησαν μεταξύ βασικών κατηγορουμένων πριν γίνει η αγορά των ακινήτων, που ομολογούν ξεκάθαρα ότι "στην εταιρεία (συμφερόντων Λαυρεντιάδη) δεν υπάρχει σάλιο".




Το edolio5 παρακολουθεί την εξέλιξη της δίκης και το συμπέρασμα είναι ότι μια ακόμη υπόθεση τεράστιας οικονομικής απάτης οδηγείτε σε φιάσκο με περίεργες μεθοδεύσεις που βγάζουν μάτι!Από καιρό το Δικαστήριο εμφανίζεται να μην ενδιαφέρεται για την αναζήτηση της ουσίας της υπόθεσης, καθώς έχει αποβάλλει χωρίς αιτιολόγηση από την πολιτικη αγωγή το δημόσιο που θα μπορούσε να διεκδικήσει αποζημίωση, όπως επίσης έχει αποβάλλει από την πολιτική αγωγή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και την εταιρεία Sciens, την Eurobank και λοιπά.Με λίγα λόγια δεν υπάρχει αντίδικος!




Κατά το στάδιο των απολογιών αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός, για το οποίο έχει ενημερωθεί και ο Αρειος Πάγος, ότι οι κατηγορούμενοι, άλλοι απολογούνται και άλλοι όχι, με αποτέλεσμα η εισαγγελέας της δίκης να ζητήσει υποχρεωτικά να προσέλθουν και να δώσουν εξηγήσεις, ενώ το δικαστήριο εμφανίζεται να μην παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να διελευκανθεί η υπόθεση.




Για παράδειγμα ο βασικός κατηγορούμενος Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και κατηγρούμενος σε άλλες πολύκροτες υποθέσεις κακουργηματικού χαρακτήρα , όχι μόνο δεν εμφανίστηκε επί 5 χρόνια ούτε μια μέρα στο δικαστήριο αλλά δεν απολογήθηκε ούτε αυτοπροσώπος, και παρά την τοποθέτηση της εισαγγελέως να προςέλθει για να φωτιστούν κρίσιμες πτυχές της υπόθεσης. Το δικαστήριο, δεν έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση.Προτάκουστο και όμως αληθινό!




Σε κάθε περίπτωση μόλις τα δικαστήρια επανέλθουν στην κανονικότητα,η δίκη, όπως όλα δείχνουν, θα περάσει στο στάδιο της εισαγγελικής αγόρευσης οπότε και αναμένεται με ενδιαφέρον τί θα πει η εισαγγελέας,που μέχρι σήμερα είναι η μόνη που ρωτάει και ξανά ρωτάει.Οι άλλοι δικαστές δείχνουν να έχουν βγάλει ήδη την απόφαση τους, για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα που απασχόλησαν τις δικαστικές αρχές.




Μεταξύ των συγκατηγορουμένων του επιχειρηματία βρίσκονται πρώην στελέχη της τράπεζας όπως οι Τρύφωνας Κολλίντζας, Δημήτρης Αραμαντής, Αντώνης Αθανάσογλου, Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου. Για την υπόθεση είναι καταζητούμενοι συνολικά τέσσερις κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων οι επιχειρηματίες Πέτρος Κυριακίδης και ο γιος του Γιώργος οι οποίοι ωστόσο σήμερα εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιο δικηγόρο.

Έχουμε επισημάνει με εκτενή ρεπορτάζ στο edolio5 ότι η "αόρατη προστασία" σε όλες τις δικαστικές και όχι μόνο υποθέσεις Λαυρεντιάδη είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού