Μια έρευνα που ξεκίνησε για "μαύρο χρήμα" του Ρασπούτιν αλλά...χάθηκε στην πορεία!

Παπαγγελόπουλος: To επιχείρημα για τον Ρασπούτιν και τα... κάποια ...
Του Άρη Σπίνου

Εδώ και περίπου ένα χρόνο η έρευνα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (Αρχή για το Ξέπλυμα) με σκοπό τον εντοπισμό τυχόν παράνομων περιουσιακών στοιχείων του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και ελεγχόμενου για συμμετοχή σε «παραδικαστικό κύκλωμα», Δημήτρη Παπαγγελόπουλου,έχει ξεκινήσει αλλά έχει χαθεί στην πορεία!
Παρότι από το περασμένο καλοκαίρι, θεωρητικά, είχε δοθεί παραγγελία από την Αρχή για το Ξέπλυμα προκειμένου να πραγματοποιηθεί έρευνα σε ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες σχετικά με αδικαιολόγητο πλουτισμό του επονομαζόμενου «Ρασπούτιν», εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πρόοδος.



Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην Αρχή για το Ξέπλυμα, και επικοινώνησε το edolio5   η επικεφαλής Άννα Ζαϊρη δεν επιδεικνύει ιδιαίτερη σπουδή ως προς την επίσπευση της έρευνας ενώ άγνωστο παραμένει εάν τελικά έχουν σταλεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε χώρες του εξωτερικού προκειμένου να παρασχεθούν στοιχεία.

Ανώτατοι δικαστικοί κύκλοι αλλά και μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής εξέφραζαν την ενόχλησή τους σχετικά με τη δυσανεξία που παρατηρείται σε ότι αφορά μια τόσο σημαντική έρευνα, καθώς μετά τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου και την έρευνα που αφορά το σύνολο –σχεδόν- των πράξεων του κ. Παπαγγελόπουλου ως αναπληρωτής υπουργός θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να πραγματοποιηθεί ένας καθολικός έλεγχος στην περιουσιακή του κατάσταση. Μάλιστα γι αυτό το λόγο θεωρούσαν σκόπιμο να υπάρξει ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής στην οποία συμμετέχει και η ίδια η κα Ζαϊρη. Ως γνωστόν η κα Ζαϊρη είναι επικεφαλής και στην Αρχή για το Ξέπλυμα.



Η έρευνα ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο μετά από δημοσιεύματα τα οποία άφηναν υπαινιγμούς για λογαριασμούς του κ. Παπαγγελόπουλου στο εξωτερικό. Εκείνη την περίοδο η κα Ζαϊρη βρισκόταν σε άδεια και ως εκ τούτου ο αναπληρωτής κ. Ιωάννης Αγγελής έδωσε την εντολή για έρευνα αποστέλλοντας αίτημα δικαστικής συνδρομής στις αρμόδιες υπηρεσίες του εξωτερικού. Η συνέχεια όμως ήταν απρόσμενη καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα  τα εν λόγω αιτήματα δικαστικής συνδρομής ουδέποτε απεστάλη μετά από παρέμβαση της κας Ζαΐρη στις υπηρεσίες της Αρχής.Η κυρία Άννα Ζαϊρη

Μάλιστα τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα χαρακτήριζαν το συγκεκριμένο ζήτημα ως ιδιαίτερα σοβαρό και καλούσαν τη διενέργεια αρμόδιας έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί «εάν έχει τη δυνατότητα ένας εισαγγελέας να ανακαλέσει αίτημα δικαστικής συνδρομής που αποφάσισε άλλος εισαγγελέας ομόβαθμός του».

Υπενθυμίζεται ότι από τη δημοσίευση των Πόθεν Έσχες προέκυψε ότι για το οικονομικό έτος 2018 ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αύξησε τις τραπεζικές του καταθέσεις από εισοδήματα σε σχέση με πέρυσι κατά 51.867 €, ενώ δήλωνε συνδικαιούχος μαζί με τη σύζυγό του σε τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς στη Γερμανία.