Αναβολή λόγο κορονοϊού!Για αύριο είχε προσδιοριστεί στο 5μελές εφετείο η δίκη για το "μικρό" Παραδικαστικό. Με πολυετείς πρωτόδικες ποινές θα κάτσουν στο εδώλιο Μαντούβαλος,Γιοσάκης, και ο π. πρόεδρος εφετών Ευσταθίου.


Πέτρος Μαντούβαλος /Φωτογραφία: Intime NewsΤου Άρη Σπίνου

Μετά από βαριές ποινές αλλά και χορήγηση αναστολής μέχρι την έφεση σε όλους τους κατηγορουμένους για την υπόθεση του καταδικαστικού κυκλώματος Νο 2, έπεσε η αυλαία της δίκης που άρχισε μετά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Μπολέτση για χρηματισμό.Μεταξύ άλλων το δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην βουλευτή και π. δικηγόρο,(του αφαιρέθηκε οριστικά η άδεια) Πέτρο Μαντούβαλο, τον πρόεδρο εφετών, Γιάννη Ευσταθίου και τον αρχιμανδρίτη, Ιάκωβο Γιοσάκη.


Το δικαστήριο τους επέβαλλε ποινές καθείρξεως από πέντε μέχρι 13 χρόνια.

Ο πρώην βουλευτής και ο δικαστής καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 13 ετών ενώ ο Ιακωβος Γιοσάκης σε 12 έτη.

Ο Πέτρος Μαντούβαλος υποστήριξε ότι είναι αθώος ζητώντας να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά, αίτημα που όμως δεν έγινε δεκτό.

Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, της διαμεσολάβησης σε δωροδοκία και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σε όσους κατηγορουμένους καταδικάστηκαν για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα επιβλήθηκε και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ.

Η απόφαση του Δικαστηρίου επί της δωροδοκίας ήταν ομόφωνη ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατά πλειοψηφία 2-1.

Παράλληλα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε αθώο τον δικαστή, Αθανάσιο Μουστάκα κατά πλειοψηφία 2-1 με την πρόεδρο Ασημίνα Υφαντή να έχει την άποψη ότι πρέπει να κριθεί ένοχος.


Επίσης, έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής του πλημμελήματος της δωροδοκίας για τον Ιωάννη Μπολέτση, Π. Λεωτσάκο και Δ. Ζήκο.

Οι καταγγελίες του επιχειρηματία Ι.Μπολέτση έγιναν το 2010 σε ένα άλλο ακροατήριο, με κατηγορούμενους τον δικαστή Ευάγγελο Καλούση και τον δικηγόρο Πέτρο Μαντούβαλο και πρόεδρο του Δικαστηρίου τον Γιάννη Ευσταθίου. Τότε ο Ι.Μπολέτσης είχε καταγγείλει πως ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης τον εκβίαζε ζητώντας του 60.000 ευρώ, τα οποία απαιτούσαν οι δικαστές προκειμένου να τον αθωώσουν. Η καταγγελία αυτή οδήγησε τελικά στην παραπομπή εννέα κατηγορουμένων στο εδώλιο. Ο πρώην βουλευτής κατηγορείται ότι δωροδόκησε με 600.000 ευρώ-μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη – τον δικαστή προκειμένου να αθωωθεί ο ίδιος και δύο συνεργάτες του, που δικάζονταν για το «παραδικαστικό κύκλωμα Νο 1».Το εφετείο είχε προσδιοριστεί  για την Τετάρτη 27/5 αλλά λόγο του γεγονότος ότι τα ποινικά δικαστήρια θα επαναλητουργήσουν 16/6 η  υπόθεση  θα αναβληθεί.