"Κολομβιανές μεθόδους" καταγγέλλει η Ράικου «Υπήρξε συμβόλαιο θανάτου σε βάρος μου από τον Παπαγγελόπουλο»Όλη η κατάθεση της στην Βουλή.

«Υπήρξε συμβόλαιο θανάτου σε βάρος μου από τον Παπαγγελόπουλο»
Συγκλονίζει η κατάθεση της εισαγγελέας Ελένης Ραϊκου σχετικά με τις απειλές που δέχθηκε από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο προκειμένου να ασκήσει διώξεις σε πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση NOVARTIS. Στο ίδιο απόσπασμα που παρουσιάζει αποκλειστικά η ΜΠΑΜ η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς αναφέρεται στον πόλεμο που της ασκήθηκε από συγκεκριμένες εφημερίδες και δημοσιογράφους.
Επιπλέον αποκαλύπτει ότι τον Φεβρουάριο του 2017 τρεις αμερικάνοι εισαγγελείς ήρθαν στην Ελλάδα για την υπόθεση NOVARTIS. Οι αμερικάνοι εισαγγελείς κατά τη διάρκεια της συνάντη αρνήθηκαν να παραδώσουν στην ελληνική δικαιοσύνη τα στοιχεία της έρευνας τους για την NOVARTIS αλλά είχαν περισσό θράσος να ζητήσουν από την κ. Ράϊκου να τους δώσει αυτή τα όποια στοιχεία είχε συλλέξει για την υπόθεση.

Οι πρώτες απειλές από δημοσιογράφους

«Και ενώ ερευνούσαμε και βρισκόμασταν σε όλη αυτήν την κατάσταση που σας περιγράφω, τον Φεβρουάριο του 2017 με επισκέφθηκε στο γραφείο μου η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, προκειμένου να με ρωτήσει για την έρευνα της υπόθεσης αυτής. Μεταξύ των άλλων ερωτήσεων που δέχτηκα είναι αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Της είπα ότι η ερώτησή της με ξάφνιασε γιατί αν και γράφονταν τότε σε συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα, ωστόσο άλλοι δημοσιογράφοι δεν με είχαν ρωτήσει οτιδήποτε σχετικό, προφανώς επειδή η έρευνα ήταν ακόμα στην αρχή. Στην αρνητική μου απάντηση εκείνη μου αντέτεινε ότι υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα και είπε «Μα, πώς είναι δυνατόν να το αγνοείς;». Απόρησε κιόλας ειρωνικά ότι το αγνοούσα.

Λίγες μέρες αργότερα, με πήρε ο Παπαγγελόπουλος τηλέφωνο και με ρώτησε ακριβώς το ίδιο πράγμα, τι γίνεται με την υπόθεση και αν υπάρχει εμπλοκή, αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Του απάντησα το ίδιο, ότι δηλαδή είναι η έρευνα στην αρχή και δεν υπάρχει τίποτα.
Στις αρχές Μαρτίου του 2017 με ξαναεπισκέφτηκε η Παπαδάκου και πάλι για τον ίδιο λόγο. Αυτό που την ενδιέφερε τη δεδομένη χρονική στιγμή ήταν τι έχω κάνει με τα πολιτικά πρόσωπα. Της είπα «Δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένεις. Αφού σου είπα πριν λίγο καιρό ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα, γιατί έχεις κολλήσει σ’ αυτό;». Εκείνης, φυσικά, δεν της άρεσε η απάντηση και μου λέει «Και τα στοιχεία για τον Βενιζέλο και τον Πικραμμένο τι τα έχεις κάνει;». Ξαφνιάστηκα και έκπληκτη της ζήτησα εξηγήσεις εκείνη τη στιγμή, γιατί πρώτη φορά άκουγα τέτοιο πράγμα και της λέω «Τι εννοείς;». Και εκείνη μου λέει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει off-shore με τον επιχειρηματία Παναγιωτάκη -ομολογώ ότι πρώτη φορά άκουγα τον Παναγιωτάκη, ούτε ήξερα ποιος ήταν- η οποία παίρνει χρήματα για τον ίδιον, εννοώντας τον Βενιζέλο και για να μοιράζει και σε άλλους πολιτικούς και ότι για τον Πικραμμένο υπήρχε βίντεο που έδειχνε ότι τα έπαιρνε πεντακάθαρα.
Αιφνιδιάστηκα και της είπα ότι εγώ πρώτη φορά ακούω τέτοια πράγματα και ότι αν έχει τέτοια στοιχεία, οφείλει να μας τα φέρει. Σε κάθε περίπτωση, εκείνη ή οποιοσδήποτε άλλος οφείλουν να μας υποδείξουν ποιος έχει αυτά τα στοιχεία προκειμένου να τα ζητήσουμε. Εκείνη μου λέει «Φεύγω, πάω τώρα να τα βρω και να στα φέρω». Της λέω «Σήμερα σε περιμένω».


Πράγματι, αργά το μεσημέρι -φυσικά δεν εμφανίστηκε- την πήρα τηλέφωνο και της λέω «Κάποια στοιχεία που έλεγες ότι θα μας έφερνες;», κλπ. Μου λέει «Δεν τα έχω βρει. Θα τα βρω και θα στα φέρω».

Φυσικά, η ίδια δεν εμφανίστηκε ξανά, προφανώς φοβούμενη μην της πάρω κατάθεση, γιατί όπως καταλαβαίνετε, αν ερχόταν ξανά στο γραφείο, θα της έπαιρνα κατάθεση προκειμένου να ξεκινήσουμε από κάπου, αν υπάρχει κάτι εν πάση περιπτώσει. Αυτή ήταν η πρόθεσή μου. Ουδέποτε προσκομίστηκε οποιοδήποτε σχετικό στοιχείο και από κανέναν.



Λίγες μέρες αργότερα, με παίρνει ο Παπαγγελόπουλος τηλέφωνο με επιτακτικό ύφος και θυμωμένος και μου λέει «Ακόμη δεν έστειλες τη δικογραφία της NOVARTIS στη Βουλή;». Κατάλαβα, προφανώς, τι εννοούσε. «Εγώ, κύριε Υπουργέ, χωρίς στοιχεία δεν διώκω κανέναν», είπα. «Έχεις και παραέχεις. Στείλε την και για τα παρακάτω θα φροντίσουν άλλοι», μου είπε.
Δεν είμαι αυτής της σχολής. «Κάτσε τότε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου» και μου κλείνει το τηλέφωνο. Επρόκειτο για περίπτωση -έτσι αισθάνθηκα εκείνη τη στιγμή- κοινής εκβίασης σε βάρος μου. Αισθάνθηκα τον κίνδυνο να έρχεται.
Καταλάβαινα εκείνη τη στιγμή ότι το σχέδιο εκτέλεσής μου ήταν στην τελική του φάση και σε πλήρη εκτέλεση. Κάτω, λοιπόν, από το βάρος, από την πίεση του φόβου και της ανασφάλειας, κάθισα μέσα στο βράδυ, μέσα στα μεσάνυχτα, δύο-τρεις η ώρα, έγραψα τη γνωστή -αυτή που έχετε δει- επιστολή, την οποία κατέθεσα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την επόμενη μέρα, με την οποία ζήτησα την αντικατάστασή μου από τη θέση του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς. Ταυτοχρόνως, επειδή καταλάβαινα τι ακριβώς συνέβαινε με όλα αυτά που είχα υποστεί -γιατί ήταν πολλά- έδωσα στη δημοσιότητα την επιστολή αυτή, προκειμένου να αναχαιτίσω το εγκληματικό του σχέδιο. »

Τα δημοσιογραφικά «πιστόλια» και τα πειθαρχικά

Από εκείνη τη στιγμή άρχισαν οι πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος μου. Σας είπα ότι ήμουν από το 1993 στο Δικαστικό Σώμα. Μέχρι το 2017 δεν είχε ουδεμία πειθαρχική διαδικασία κινηθεί σε βάρος μου.

Ακούστε τώρα τι συνέβη από το 2017 μέχρι και πρότινος. Η πρώτη πειθαρχική διαδικασία ήταν με αφορμή την εφημερίδα «DOCUMENTO», που έλεγε για τα κατασχεθέντα, τα οποία υποτίθεται ότι αποκρύψαμε. Είχε σχέση με την αναφορά της Ζαμανίκα.
Ως προς την υπόθεση αυτή ο κ. Ελευθεριάνος, ο οποίος είχε ασχοληθεί με μια τεράστια, ογκωδέστατη δικογραφία, μετά την άσκηση δίωξης και αφού απέστειλε ολόκληρη τη δικογραφία στην κ. Ζαμανίκα, εκ παραδρομής κάποια κατασχεθέντα τα ξέχασε στο γραφείο, γιατί είχαν πάει σε ένα κάποιο άλλο σημείο.
Ωστόσο, την έκθεση κατασχέσεως την είχε στείλει στη Ζαμανίκα. Η Ζαμανίκα -σημειωτέον, στενή φίλη της Τουλουπάκη- γνώριζε τι δεν της είχε αποστείλει ο Ελευθεριάνος. Διότι, όταν έχεις την έκθεση κατασχέσεως, κάνεις αντιπαραβολικό έλεγχο και βλέπεις αν υπάρχουν τα στοιχεία, αν έχεις παραλάβει αυτά τα στοιχεία ή δεν τα έχεις παραλάβει. Γνώριζε. Επομένως, δεν ετίθετο θέμα, όπως καταλαβαίνετε, απόκρυψης στοιχείων τη στιγμή που είχε το έγγραφο στα χέρια της. Παρ’ όλα αυτά, ασκήθηκε πειθαρχική αγωγή εναντίον μας, εναντίον μου, εναντίον του κ. Ελευθεριάνου και εναντίον του κ. Δασκαλόπουλου. Με την απόφαση 137/2018 του Ανώτατου Επταμελούς Πειθαρχικού Συμβουλίου… Απηλλάγην, βεβαίως, της κατηγορίας.

Το 2005 έως το 2006 τον είχα προϊστάμενο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Τότε ήταν πραγματικά που τον άκουσα να αυτοαποκαλείται «Ρασπούτιν» και από τότε μου είχε μείνει και το θυμόμουν.

Την Πέμπτη στις 23/3/2017 και ενώ βρισκόμασταν όλοι ακόμα στο γραφείο για την υπόθεση και ψάχναμε εν πάση περιπτώσει και διερευνούσαμε διάφορα, με παίρνει τηλέφωνο κάποιος ο οποίος μου είπε ότι ονομάζεται Ανδριόπουλος, ότι είναι δημοσιογράφος του DOCUMENTO και με ρώτησε αν γνωρίζω ότι η ανακρίτρια Ζαμανίκα με κατηγορεί ότι απέκρυψα στοιχεία για δικογραφία. Δεν θυμάμαι ακριβώς τη στιχομυθία. Θα σας πω αμέσως μετά για την υπόθεση αυτή. Του είπα ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και να πάρει τηλέφωνο τον προϊστάμενό μου, τον αείμνηστο Λιόγα, για να τον ενημερώσει σχετικά ο προϊστάμενός μου τι έχει συμβεί μ’ αυτήν την υπόθεση, η οποία εκείνη τη στιγμή που με πήρε είχε ήδη αρχειοθετηθεί. Λίγη ώρα αργότερα, πρέπει να ήταν οκτώ …
Λίγη ώρα μετά -πρέπει να ήταν επτά, οκτώ η ώρα το βράδυ, ήμασταν ακόμα στο γραφείο από τις επτάμισι το πρωί- με πήραν τηλέφωνο κάποιοι συνάδελφοι από την Εισαγγελία Εφετών και μου είπαν ότι προβαλλόταν στα ΜΜΕ σε διαφημιστικό τρέιλερ βίντεο το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας DOCUMENTO με τίτλο: «Αποκάλυψη: Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο». Τότε βεβαιώθηκα ότι επιχειρείτο εναντίον μου σχέδιο ηθικής μου εξόντωσης επειδή αρνήθηκα να υποκύψω στις απαιτήσεις, στην εκβίαση του Παπαγγελόπουλου.
Επρόκειτο πραγματικά για συμβόλαιο θανάτου μου -έτσι αισθάνθηκα εκείνη τη στιγμή- ηθικής, πνευματικής και φυσικής μου εξόντωσης. Μου ήρθε στο μυαλό τι είχε υποστεί, τι είχε πάθει η κ. Τσατάνη που όταν της είπε ότι δεν θα κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά της και τον κατήγγειλε, της τοποθέτησαν και εκρηκτικό μηχανισμό. Γνώριζα ότι ήταν αδίστακτος και ότι χρησιμοποιούσε κάθε αθέμιτο μέσο για την υλοποίηση των στόχων του. Δεν ήξερα τι θα επακολουθήσει. Αισθάνθηκα εκβιαζόμενη και ταυτοχρόνως θεσμικά απροστάτευτη. Το γιατί «θεσμικά απροστάτευτη» θα σας το εξηγήσω αμέσως μετά. Μόνος ένας άφρων θα παρέμενε στη θέση του αυτή μετά απ’ όλα όσα είχαν συμβεί και τα μηνύματα που είχε λάβει.

Τον Οκτώβρη του 2018 και ενώ, όπως σας είπα, υπηρετούσα στην Εισαγγελία Εφετών και στα τμήματα που σας είπα προηγουμένως είδα δημοσιεύματα στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» και «Kontra News» που παρουσίαζαν τον σύζυγό μου, στρατιωτικό γιατρό στο επάγγελμα, ως εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο της NOVARTIS και μάλιστα έχοντα πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό.

Δ. Μαρκόπουλος: Σε ποιες εφημερίδες είπατε;

Ελένη Ράϊκου: Σας τις έχω φέρει κιόλας. Είναι η «Νέα Σελίδα» και «Kontra News», όπου τον ανέφεραν ως πρωταγωνιστή κιόλας στο σκάνδαλο της NOVARTIS. Αμέσως καταθέσαμε σχετικές αγωγές σε βάρος των εφημερίδων αυτών και σε βάρος της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου σχετικά με όσα όμοια είχε πει σε ραδιοφωνική εκπομπή στον σταθμό «Στο Κόκκινο».

Δ. Μαρκόπουλος: Τι είχε πει;

Ελένη Ράϊκου: Είχε πει παρόμοια πραγματικά περιστατικά. Οι εφημερίδες αυτές ήδη ανακάλεσαν με αντίστοιχα δημοσιεύματά τους. «Ανάκληση-δήλωση» γράφει η «Kontra News», η οποία λέει ότι επανορθώνει το δημοσίευμα που αφορούσε τον γιατρό σύζυγο της Ράικου. Αντίστοιχο είναι και το δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Σελίδα».

Ι. Μπουγάς: Δεν κινηθήκατε νομικά εναντίον των εφημερίδων, επειδή ανακάλεσαν;

Ε.Ραίκου: Βέβαια. Είχα κινηθεί νομικά. Είπα ότι είχαμε καταθέσει αγωγές στο Πολυμελές Πρωτοδικείο εναντίον και των τριών. Ανακάλεσαν οι δύο εφημερίδες, όπως σας διάβασα. Η αγωγή σε βάρος της Παπαδάκου πρόκειται να εκδικαστεί μέσα στο 2020.

Σ. Λάππας: Για τι ποσό μιλάμε;

Ε. Ράϊκου: Τι ποσό έχουμε ζητήσει; Δεν θυμάμαι.

Σ. Λάππας: Είναι 70.000;

Ε. Ράϊκου: Δεν το θυμάμαι καθόλου. Αν θέλετε, να το δω.

Να σας πω κάτι; Όταν από μία από τις δύο εφημερίδες ζήτησαν από τον δικηγόρο μου, εν πάση περιπτώσει, να κάνουν κάποια δήλωση και να συμβιβαστούμε κλπ. και να μας καταβάλουν τα δικαστικά έξοδα εγώ αρνήθηκα την καταβολή των δικαστικών εξόδων. Εννοείται ότι δεν πήρα. Δεν με ενδιέφερε αυτό. Με ενδιέφερε η προσβολή της τιμής και της υπόληψης της οικογενείας μου. Δεν με ενδιέφερε και δεν πήρα ούτε τα δικαστικά έξοδα.
Παρένθεση είναι αυτό, επειδή είπατε, αλλά δεν θυμάμαι πραγματικά τι ποσό ζητήσαμε.

Σ. Λάππας: Επειδή έχω δει την αγωγή, μίλησα.

Ι. Μπουγάς: Για τους τύπους παίζει ρόλο.

Ε.Ράϊκου: Ναι, σωστά.»



Τα χρήματα στην Ελβετία
«Κάποια στιγμή» συνεχίζει την κατάθεση της η κ. Ράϊκου, «αφού έγιναν αυτά τα περιστατικά, έρχεται ένας ειδικός επιστήμονας τον οποίο είχαμε αποσπάσει από το ΣΔΟΕ -δύο ειδικούς επιστήμονες είχαμε αποσπάσει εξ όσων θυμάμαι όλους κι όλους, δεν έρχονταν άλλοι και θα σας εξηγήσω και για ποιον λόγο- και μου λέει: «Ξέρετε; Πριν πολλά χρόνια, όταν δούλευα μία υπόθεση, θυμάμαι ότι η εταιρεία NOVARTIS διατηρεί έναν λογαριασμό στην Τράπεζα UBS Ζυρίχης», χωρίς βεβαίως να ξέρει ούτε αριθμό λογαριασμού ούτε τίποτα άλλο.

Έκανα μία κίνηση -αν μου έβγαινε, μου έβγαινε, μπορεί και να μη μου έβγαινε ποτέ- και αποστείλαμε τότε, λοιπόν, αίτημα στις 13 Μαρτίου του 2017 -και αυτό είναι από το προσωπικό μας αρχείο, κύριε Πρόεδρε- προς την Τράπεζα της Ελλάδας, Διεύθυνση Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών, με το οποίο ζητούσαμε να μας αποστείλουν άμεσα και λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα της έρευνάς μας, από 1 Ιανουαρίου του 2006 έως σήμερα, δηλαδή μέχρι και την ημέρα υποβολής του αιτήματος στις 13 Μαρτίου 2017, όλες τις μεταφορές χρηματικών ποσών από τον λογαριασμό που διατηρεί στην Τράπεζα UBS AG Ζυρίχης η εντολέας των σχετικών κινήσεων NOVARTIS PHARMA AG προς οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό διατηρεί στην ελληνική επικράτεια οποιοδήποτε φυσικό και νομικό πρόσωπο. Να ξαναπώ ότι μπορεί να μας έβγαινε αυτό το εγχείρημα, μπορεί και να μη μας έβγαινε ποτέ.

Ακολούθησε και άλλο δικό μας αίτημα στις 22 Μαρτίου -θα σας τα δώσω αυτά- με το οποίο ζητούσαμε να μας αποστείλουν τα ίδια ακριβώς στοιχεία για τις θυγατρικές εταιρείες της NOVARTIS: NOVARTIS PHARMA, NOVARTIS PHARMA AG -γιατί δεν έχει μόνο μία εταιρεία- NOVARTIS CONSUMER HEALTH SA και λοιπά και λοιπά.
Πράγματι, λοιπόν, λίγες μέρες αργότερα ήρθαν τα πρώτα αποτελέσματα από την πρώτη τράπεζα. Ήταν η ALPHA BANK, η οποία μας απέστειλε εμβάσματα ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ. Καταλαβαίνετε τώρα τη χαρά μας που είχαμε αρχίσει να ξετυλίγουμε την αρχή του νήματος.

Στο τέλος του μήνα και αφού στο μεταξύ εγώ στις 24 Μαρτίου είχα υποβάλει την αίτησή μου για αντικατάσταση, ήρθαν και τα αποτελέσματα από τις υπόλοιπες τράπεζες, την Εθνική, τη Eurobank, την Πειραιώς κ.λπ. συνολικού ποσού 80 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό των εισερχομένων εμβασμάτων στην Ελλάδα από τον συγκεκριμένο λογαριασμό μόνο της NOVARTIS να ανέρχεται στα 118 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Από ένα σημείο και μετά σταμάτησα να ασχολούμαι, για να είμαι ειλικρινής.

Όταν ήρθε, λοιπόν, η πρώτη λίστα, τη χωρίσαμε. Δεν ξέρω αν σας τις έχουν στείλει, αλλά αυτές είναι τεράστιες λίστες. Θα σας πω μόνο για την πρώτη. Δεν ασχολήθηκα καθόλου με τις υπόλοιπες. Θα σας πω μόνο για την πρώτη, αυτή που ασχολήθηκα και που ήταν τα 28 εκατομμύρια ευρώ. Θυμάμαι, μάλιστα, μια φαρμακευτική εταιρεία που ήταν εκεί, στην οποία είχαν εισαχθεί αρκετά εκατομμύρια από τα 28 εκατομμύρια ευρώ. Όταν ήρθε μάλιστα η πρώτη αυτή συγκεκριμένη λίστα που σας λέω, κάλεσα έναν επίκουρο εισαγγελέα και κάποιους από αυτούς που την επεξεργάζονταν για να ψάξει στη λίστα αν υπάρχει εμπλεκόμενος, αν έχει εμβαστεί οποιοδήποτε χρηματικό ποσό στον κ. Παναγιωτάκη ή σε οποιαδήποτε εταιρεία την οποία αυτός εκπροσωπούσε -ο συγκεκριμένος κύριος εκπροσωπούσε- ή διαχειριζόταν. Τελικά ήρθε απάντηση και δεν υπάρχει καμία εμπλοκή.



Ψευδομάρτυρες οι προστατευόμενοι;

Την άποψη της ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες εξ Αμερικής για την υπόθεση «ΝOVARTIS» είναι κατασκευασμένοι επειδή δεν ο Δημήτρης Παπαγελόπουλος δεν μπόρεσε να πετύχει αυτό που ήθελε εις βάρος των πολιτικών προσώπων εξέφρασε η Ελένη Ράϊκου. Μάλιστα η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς υποστήριξε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες «εφευρέθηκαν» εκ των υστέρων και αφού η ίδια, όσο χειριζόταν την υπόθεση δεν είχε βρει στοιχεία εμπλοκής πολιτικών στην υπόθεση.

Ειδικότερα ο διάλογος επί του θέματος στην Επιτροπή είναι:

Σ. Λάππας: Είπατε πριν τη φράση: «Δεν έκανα αυτό που πέτυχε κι έγινε μετά».

Ε. Ράϊκου: «Και το πέτυχε στη συνέχεια» είπα εχθές.

Σ. Λάππας: Άρα, πώς; Με την κατασκευή ψευδομαρτύρων.

Ε. Ράϊκου: Το «ψευδο» βάλτε το εσείς.

Σ. Λάππας: Άμα είναι μάρτυρας ειλικρινής, τι πέτυχε δηλαδή;

Ε. Ράϊκου: Με την κατασκευή μαρτύρων. Κατασκεύασαν μάρτυρες, που θα έλεγαν αυτό που απαιτούσε από μένα.

Σ. Λάππας: Πού, στην Ελλάδα; Ή και στην Αμερική;

Ε. Ράϊκου: Στην Αμερική δεν ξέρω, κύριε, τι έγινε.

Σ. Λάππας: Άρα οι μάρτυρες που κατέθεσαν όλοι στην Ελλάδα είναι κατασκευασμένοι από ένα σχέδιο Παπαγγελόπουλου.

Ε. Ράϊκου: Έχετε πάρει τις καταθέσεις από την Αμερική να ξέρετε τι λένε;

Σ. Λάππας: Όχι, εσείς τι λέτε;

Ε. Ράϊκου: Δεν ξέρω τι λένε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχουν ζητηθεί.

ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Να ξέρω, κυρία Ράικου, τι λέτε. Ο Παπαγγελόπουλος τελικά μήπως κατασκευάζει και το σκάνδαλο στις ΗΠΑ;

Ε. Ράϊκου: Γνωρίζετε τι λένε;

Σ. Λάππας: Όχι, εσείς τι λέτε; Τη γνώμη σας θέλω.

Ι.Μπουγάς: Δεν ξέρουμε για την Αμερική, κύριε Λάππα.

Σ. Λάππας: Αφήστε, κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ.

Ι. Μπουγάς: Να έχουμε ένα πλαίσιο όμως. Εσείς τι ρωτάτε τώρα;

Σ. Λάππας: Πρέπει να καταλήξουμε κάπου.

Ι. Μπουγάς: Σας απάντησε, ότι όπως κατασκευάστηκε μετά.

Σ. Λάππας: Όχι, δεν μου απάντησε. Κάνετε λάθος.
Άρα λοιπόν μου λέτε τώρα πως ό,τι έγινε μετά τη θητεία τη δική σας είναι μία κατασκευή σχεδίου Παπαγγελόπουλου, ορθώς το αντιλαμβάνομαι;

Ε. Ράϊκου: Το είπα από την αρχή. Διέκοψε την έρευνα του σκανδάλου της NOVARTIS, έστρεψε την έρευνα σε σκευωρία. Τα είπα και χθες, κύριε Πρόεδρε.

Πηγή: Εφημερίδα "ΜΠΑΜ"