Είχε βουίξει η Ελλάδα με τον "Αρχιτοκογλύφο Καραμπέρη" το 2012 στην Θεσσαλονίκη!!Τα χρόνια πέρασαν και η ποινή του από 10 χρόνια κάθειρξη μετατράπηκε σε αδίκημα...υγειονομικής παράβασης!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για καραμπέρης θεσσαλονίκη
Του Άρη Σπίνου

Το τέλος μιας τεράστιας υπόθεσης τοκογλυφίας και εκβιασμού βρήκε την πλειονότητα των κατηγορουμένων αλλά και τον κατηγορούμενο ως εγκέφαλο ελεύθερους, την ώρα που τοξικομανής, ο οποίος έδειξε έμπρακτη μεταμέλεια επιστρέφοντας το σύνολο των κλοπιμαίων, «επιβραβεύτηκε» με 20 χρόνια κάθειρξης.
Από δέκα χρόνια κάθειρξη... ελεύθερος με ποινή φυλάκισης πέντε ετών ο «άρχοντας της νύχτας» στη Θεσσαλονίκη, Μάρκος Καραμπέρης, για μια κολοσσιαία υπόθεση τοκογλυφίας. Είχε προηγηθεί αίτηση αναίρεσης του κατηγορουμένου, που έγινε δεκτή από τον Αρειο Πάγο.
Κατόπιν αυτής, χθες, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ξαναδίκασε την υπόθεση, κάνοντας δεκτή την προσφυγή του και απαλλάσσοντάς τον για μια κατηγορία εκβίασης, ενώ του αναγνωρίστηκε και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.
Ο ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων Μάρκος Καραμπέρης συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2012, κατά τη διάρκεια μιας πρωτοφανούς επιχείρησης της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, με τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, συλλογή στοιχείων, καταγγελίες και άλλα.
Μαζί του κατηγορήθηκαν ως συνεργοί δημοσιογράφοι, αστυνομικοί, δικηγόροι, τραπεζικοί, ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, εφοριακοί και διακεκριμένα μέλη της τοπικής κοινωνίας για συμμετοχή σε μεγάλο κύκλωμα τοκογλυφίας και εκβιάσεων.
Στο δικαστήριο όμως, χθες, ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας αρνήθηκε ότι εκβίασε ένα από τα θύματα που αρχικά τον είχαν καταγγείλει. Το επιβεβαίωσε μάλιστα και ο δικηγόρος του θύματος, καταθέτοντας ότι ο εντολέας του ανασκεύασε από τη Ρουμανία, όπου βρίσκεται σήμερα...
Είναι ο επίλογος μιας από τις μεγαλύτερες υποθέσεις τοκογλυφίας που έφθασαν στις δικαστικές αίθουσες της βόρειας Ελλάδας, με 53 κατηγορούμενους, κατηγορητήριο 15.000 σελίδων και 3.500 απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες.
Με τη χθεσινή δίκη, έκλεισαν με μάλλον ελαφριές ποινές, αλλά και με αθωωτικές αποφάσεις για πολλούς εμπλεκόμενους, τόσο αυτή όσο και οι σχετικές υποθέσεις που προηγήθηκαν, ενδιαφέρον στοιχείων των οποίων ήταν ότι εννιά στους δέκα μάρτυρες κατηγορίας άλλαξαν τις αρχικές καταθέσεις και καταγγελίες που είχαν κάνει στην αστυνομία...
Εξάντληση αυστηρότητας
Καμιά επιείκεια από τη Θέμιδα για τον χρήστη ναρκωτικών που έδειξε έμπρακτη μεταμέλεια! Την αυστηρότητά του εξάντλησε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε έναν νεαρό τοξικομανή, επιβάλλοντάς του κάθειρξη 20 ετών για ληστείες καταστημάτων, ενώ επέστρεψε στο ακέραιο τα χρήματα που είχε αρπάξει.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο κατηγορούμενος είχε συλληφθεί στις 17 Ιανουαρίου, αφού προηγουμένως είχε διαπράξει ληστείες σε βάρος ιδιοκτητών και υπαλλήλων οκτώ καταστημάτων στη δυτική Θεσσαλονίκη, αρπάζοντας εισπράξεις από τα ταμεία.
Η υπεράσπιση υποστήριξε στο δικαστήριο ότι όταν έκανε τις ληστείες και άρπαζε τα χρήματα το έκανε για να εξασφαλίσει τη δόση του καθώς πρόκειται για «βαριά εξαρτημένο χρήστη ναρκωτικών ουσιών».
Μάλιστα, μετά τη σύλληψή του η οικογένειά του επέστρεψε στο ακέραιο όσα χρήματα είχε αρπάξει από τα καταστήματα.
Απολογούμενος ο ίδιος επανέλαβε στους δικαστές ότι όταν διέπραξε τις ληστείες βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών και δεν είχε πρόθεση να βλάψει κανέναν παρά μόνο να εξασφαλίσει χρήματα για τη δόση του.
Ωστόσο η έδρα του δικαστηρίου έδειξε μάλλον αδιάφορη για τα επιχειρήματά του, όπως δεν έδειξε να λαμβάνει υπόψη της και την επιστροφή των κλοπιμαίων από την οικογένεια του δράστη.