Μια δίκη από παλιά που φωτίζει το παρελθόν του Μάλαμα.Η σωματεμπορία και τα...15 χρόνια φυλακή.Οι καταθέσεις φωτιά ιερόδουλων που απέδρασαν από τα κολαστήρια της φυλής.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΑΛΑΜΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ
Το πρωί της 29ης Οκτωβρίου ο Δημήτρης Μάλαμας έφυγε από το σπίτι του στο Μαρούσι για τα γραφεία της εταιρείας του στο Χαϊδάρι. Ενώ ήταν σταματημένος σε φανάρι στη λεωφόρο Αθηνών, οι
επιβάτες μιας μηχανής τον πλησίασαν από το αντίθετο ρεύμα και τον πυροβόλησαν 18 φορές με καλάσνικοφ. Μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο «Αττικόν», όπου μερικές ώρες αργότερα πέθανε. Ήταν η 7η δολοφονία από τον Μάιο του 2017 μέχρι σήμερα, που αποδίδεται στον πόλεμο για τον έλεγχο του παράνομου τζίρου της «νύχτας».Ο 50χρονος επιχειρηματίας δεν ήταν άγνωστος στους αστυνομικούς της Ασφάλειας που ανέλαβαν να ερευνήσουν τον φόνο. Εδώ και χρόνια είχε διασυνδέσεις με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., χρησιμοποιούσε εν ενεργεία αστυνομικούς ως σωματοφύλακές του και θεωρούνταν δεξί χέρι του απότακτου ΕΚΑΜίτη Σπύρου Παπαχρήστου, που δολοφονήθηκε την 1η Μαΐου 2018, έξω από ταβέρνα στα Μεσόγεια.
Το 1998 είχε βρεθεί, όπως και ο Παπαχρήστου, στο επίκεντρο έρευνας του εισαγγελέα Γιώργου Γεράκη για υπόθεση διαφθοράς στην αστυνομία και διασυνδέσεις ενστόλων με παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες, ινστιτούτα μασάζ κ.ά.. Το όνομά του συμπεριλήφθηκε στην ογκώδη δικογραφία, ωστόσο τον Ιούλιο του 2008 απαλλάχθηκε με βούλευμα λόγω έλλειψης στοιχείων.
Το 2007 αντίθετα συνελήφθη ως μέλος κυκλώματος σωματεμπορίας, που εξανάγκαζε Ρωσίδες να εκδίδονται σε οίκους ανοχής στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η δίκη στον πρώτο βαθμό ολοκληρώθηκε το 2014 και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 ετών. Άσκησε έφεση και η υπόθεση τελεσιδίκησε πέρυσι. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, ωστόσο μείωσε την ποινή του στο μισό, δίνοντάς της ανασταλτικό χαρακτήρα, οπότε αφέθηκε ελεύθερος.
Το inside story δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα τα πρακτικά της πρώτης δίκης του 2014, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές από το παρελθόν του Δημήτρη Μάλαμα, στο οποίο ενδέχεται να κρύβονται οι απαντήσεις για τα κίνητρα της άγριας δολοφονίας του.
«Αν φύγεις από εδώ θα σε βάλω φυλακή»
«Ένα βράδυ που δούλευα έγινε ένα τηλεφώνημα και αμέσως μετά ο Χάρης μου είπε ότι πρέπει να φύγουμε γιατί έρχεται η Αστυνομία για έλεγχο. Ήξερα πώς δούλευε το σύστημα. Μου είχαν πει ότι ο Δημήτρης Μάλαμας πλήρωνε την Αστυνομία. Ήμουν μπροστά όταν είπαν ότι ο Μάλαμας πληρώνει την Αστυνομία για να μας λένε πότε έρχονται για έλεγχο και να κλείνουμε».
Σε ηλικία 20 ετών η Ναταλία έφυγε το Χαμπαρόσκ της Ρωσίας και ήρθε να εργαστεί στην Ελλάδα. «Μου είπαν ότι θα δουλεύω ως χορεύτρια. Ο μισθός μου θα ήταν από 600 έως 700 ευρώ» κατέθεσε στο δικαστήριο με την ιδιότητα του μάρτυρα κατηγορίας.
Αντ’ αυτού βρέθηκε μπλεγμένη στα δίχτυα μαστροπών, που την εξανάγκαζαν να εκδίδεται σε οίκους ανοχής στην οδό Φυλής. Σε κάθε βάρδια είχε κατά μέσο όρο 40 ερωτικά ραντεβού και η ίδια πληρωνόταν 3 ευρώ για κάθε ένα απ’ αυτά. «Μας πήγαν σε ένα μπουρδέλο στη Φυλής και μας είπαν “εσύ πας εδώ, εσύ εδώ”. Πήρα τηλέφωνο τον μάνατζερ και διαμαρτυρήθηκα. Αυτός ήταν στη Θεσσαλονίκη. Μου είπε “είσαι στην Ελλάδα με πλαστά χαρτιά. Ξέρεις πόσο θα πας φυλακή με πλαστά χαρτιά; Θα δουλέψεις σε εμένα και αυτό που σου λέω”» κατέθεσε.
Σύντομα αντιμετώπισε σοβαρό γυναικολογικό πρόβλημα και αναγκάστηκε να χειρουργηθεί. Παρά την κατάσταση της υγείας της ωστόσο, οι απειλές από τους μαστροπούς συνεχίστηκαν. «Ήρθε το αφεντικό και με πολλά νεύρα μου είπε “δε με νοιάζει, πρέπει να δουλέψεις, έχεις δεν έχεις αίμα, 24 ώρες το 24ωρο, εφτά ημέρες την εβδομάδα και δεν θα μιλάς σε κανέναν”». Το έσκασε τότε και πήγε στην Αστυνομία.

Σχετική εικόναΣτο τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας υπήρχαν ήδη πληροφορίες για τη δράση του κυκλώματος. Ως αρχηγικά μέλη του περιγράφονταν πέντε άτομα, ανάμεσα στα οποία ένας ομογενής από τη Γεωργία ονόματι Βλαδίμηρος, η 64χρονη ιδιοκτήτρια ενός μπαρ στα βόρεια προάστια ονόματι Κωνσταντίνα, καθώς επίσης ο Δημήτρης Μάλαμας και ένας στενός συγγενής του.
Τις πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαίωσε με την κατάθεσή της η νεαρή Ρωσίδα: «Ο Βλαδίμηρος μου είχε πει ότι η Κωνσταντίνα και ο Δημήτρης Μάλαμας ήταν συνεργάτες του. Μου είχε πει ακόμα ότι ο Μάλαμας πληρώνει την αστυνομία για να μην μας πειράξουν» υποστήριξε στη δίκη.
Για τον συγγενή του Μάλαμα, η 34χρονη είπε ότι αναλάμβανε να μεταφέρει τις κοπέλες στους οίκους ανοχής καθώς και ότι συγκέντρωνε τις εισπράξεις από τα μπουρδέλα. «Μέναμε στην Ολύμπου και Κλεισθένους στον Γέρακα. Από εκεί μας πηγαινοέφερναν. Οδηγός μας ήταν ο [συγγενής του Μάλαμα]. Εγώ δούλευα σχεδόν πάντα στην οδό Φυλής 109. Τα λεφτά έπαιρνε ο Χάρης και είχε ένα φάκελο όπου τα έβαζε. Μετά ερχόταν ο οδηγός, ο [συγγενής του Μάλαμα], έπαιρνε τον φάκελο και τον έκρυβε κάτω από το κάθισμα στο αμάξι».
Τα ίδια κατέθεσε και η 33χρονη σήμερα Κατερίνα, θύμα και αυτή του ίδιου κυκλώματος μαστροπών. Έφυγε από τη Ρωσία σε ηλικία 20 ετών για να εργαστεί ως σερβιτόρα ή μπαργούμαν. Μέσω ενός γραφείου ευρέσεως εργασίας –βιτρίνα του κυκλώματος trafficking– πήγε αρχικά στη Γερμανία και εργάστηκε σε οίκο ανοχής στην Κολωνία. Στη συνέχεια, ο Τούρκος ιδιοκτήτης την πούλησε για 30.000 ευρώ στον Έλληνα συνεργό του (σ.σ.: πρόκειται για τον ομογενή από τη Γεωργία, ονόματι Βλαδίμηρο) ο οποίος την έφερε στην Αθήνα. «Τώρα είσαι δική μου» φέρεται να της είπε «είμαι για εσένα και ο Θεός και ο πατέρας και η μάνα σου. Μη σκεφτείς να με κοροϊδέψεις, αν φύγεις από εδώ θα σε βάλω φυλακή, είσαι παράνομη».
Και η Κατερίνα εργάστηκε –παρά τις διαμαρτυρίες της– σε οίκο ανοχής στην οδό Φυλής. «Την πρώτη μέρα είχα 39 πελάτες. Πολλές φορές έκανα και δεύτερη βάρδια. Το πρωί πήγαινα σε ένα μαγαζί και το βράδυ σε άλλο. Από την αρχή μας είχαν πει ότι από τα λεφτά του πελάτη θα κρατάνε τα δέκα και τα τρία ευρώ θα παίρναμε εμείς» είπε στη δίκη. Σε ερώτηση για τον ρόλο του Δημήτρη Μάλαμα απάντησε: «Ξέρω ότι είχε καλές σχέσεις με την αστυνομία». Για τον στενό συγγενή του κατέθεσε ότι τη μετέφερε από το σπίτι του Γέρακα στον οίκο ανοχής της οδού Φυλής.
Στο σπίτι στον Γέρακα και στον ρόλο του Δημήτρη Μάλαμα αναφέρθηκαν και οι δύο αστυνομικοί της Ασφάλειας που μετείχαν στην έρευνα και ήταν παρόντες στη δίκη. Ο πρώτος αποκάλυψε ότι ενώ παρακολουθούσαν το σπίτι στην οδό Ολύμπου «είδαμε τον Δημήτρη Μάλαμα να φέρνει με μια σκουρόχρωμη BMW μια ξανθιά αλλοδαπή κοπέλα και να την αφήνει εκεί». Η δεύτερη αστυνομικός πρόσθεσε ότι «για τον Δημήτρη Μάλαμα είχαμε την πληροφορία ότι μαζί με τον [συγγενή] του αναλάμβανε την προστασία των οίκων ανοχής».
Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΑΛΑΜΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΟ Δημήτρης Μάλαμας αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι βρέθηκε μπλεγμένος στην υπόθεση εξαιτίας της ερωτικής σχέσης του συγγενή του με τη μία από τις μάρτυρες κατηγορίας. «Ξέρω μόνο την μία μάρτυρα, τη Ναταλία, η οποία είχε ελεύθερη σχέση με τον [συγγενή] μου. Αντέδρασα στη σχέση τους, γι’ αυτό με κατηγορεί η κυρία» κατέθεσε.
Αρνήθηκε ότι γνώριζε τη δεύτερη μάρτυρα, όπως και οποιονδήποτε άλλο από τους συγκατηγορούμενούς του. «Δεν γνωρίζω τον Βλαδίμηρο, ούτε κάποιον από τους κατηγορούμενους εδώ» τόνισε κλείνοντας την απολογία του. Την ίδια εκδοχή των γεγονότων παρουσίασε στη δίκη ο συγγενής του. Κανείς τους πάντως δεν κατάφερε να πείσει το δικαστήριο, που τους επέβαλε βαριές ποινές δίνοντάς τους ωστόσο ανασταλτικό χαρακτήρα.
Τα σενάρια για τον φόνο του «τραπεζίτη»
Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο Δημήτρης Μάλαμας ίδρυσε εταιρεία διανομής καφέ με έδρα το Χαϊδάρι και διατήρησε τη στενή φιλική και επαγγελματική σχέση που τον συνέδεε με τον απότακτο αστυνομικό Σπύρο Παπαχρήστου. Ο τελευταίος, μέχρι τον θάνατό του την 1η Μαΐου 2018 διέθετε ισχυρά ερείσματα στην αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είχε διασυνδέσεις με «βαριά» ονόματα της παρανομίας και επιπλέον, διατηρούσε φιλικές και συγγενικές σχέσεις με ισχυρούς παράγοντες της οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας. Μία από τις υπηρεσίες που λέγεται ότι παρείχε –φυσικά με το αζημίωτο– ήταν να διασφαλίζει διακριτές ισορροπίες μεταξύ όλων των παραπάνω. Σε αυτήν την εξίσωση, ο Δημήτρης Μάλαμας περιγραφόταν ως το δεξί του χέρι, ένα είδος «τραπεζίτη» που είχε την ευθύνη διαχείρισης των χρημάτων που εισέπραττε ο πρώην αστυνομικός.
Ένα από τα πιθανά σενάρια είναι το συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του Μάλαμα να υπέγραψαν ανταγωνιστές, που –μετά και τον φόνο του Παπαχρήστου– θέλησαν να πάρουν τον έλεγχο του λεγόμενου «μαύρου ταμείου». Άλλοι, μεταξύ αυτών και τα στελέχη του τμήματος Ανθρωποκτονιών, εκτιμούν ότι ο Μάλαμας δολοφονήθηκε από άτομα με τα οποία αρχικά είχε οικονομικές δοσοληψίες αλλά στη συνέχεια ήρθε σε σύγκρουση.
Το 2016 άλλωστε άγνωστοι είχαν πυροδοτήσει βόμβα στα γραφεία της εταιρείας του στη λεωφόρο Αθηνών, στο Χαϊδάρι, ενώ τον Ιούλιο του 2018 είχε σημειωθεί ένοπλη συμπλοκή ανάμεσα σε δύο αντίπαλες συμμορίες Αλβανών έξω από την καφετέρια του Μάλαμα στο Πεδίον του Άρεως. Ο ίδιος ανησυχούσε το τελευταίο διάστημα για το ενδεχόμενο εναντίον του επίθεσης. Γι’ αυτό φέρεται στις μετακινήσεις του να χρησιμοποιούσε ως συνοδεία εν ενεργεία αστυνομικούς.
Έρευνα εξάλλου για την παρουσία δύο εν ενεργεία αστυνομικών στο σημείο της δολοφονίας του Μάλαμα διεξάγει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Στις πρώτες καταθέσεις τους στην Ασφάλεια υποστήριξαν ότι βρέθηκαν τυχαία στο σημείο και ότι στη θέα της ένοπλης επίθεσης, πυροβόλησαν για εκφοβισμό. Οι ισχυρισμοί τους ωστόσο ανατρέπονται από στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι «Αδιάφθοροι» της Υπηρεσίας.