ΤΟ ΣτΕ ΚΡΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΗ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μαντουβαλος
 Το «πάγωμα» της πειθαρχικής ποινής παύσης των έξι μηνών από τη δικηγορία, που του επιβλήθηκε μετά από καταγγελία πελάτισσάς του ότι την κορόιδεψε με υπόθεσή της και της «έφαγε» χρήματα χωρίς καν να ασχοληθεί, ζητά από το ΣτΕ ο Πέτρος Μαντούβαλος.Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το οποίο ζητά να «παγώσει», να ανασταλεί και να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η εν λόγω πειθαρχική ποινή που του έχει τελεσιδίκως επιβληθεί για παράβαση του Κώδικα Δικηγόρων, του Κώδικα Δεοντολογίας κ.λπ.Σύμφωνα με το σκεπτικό της πειθαρχικής απόφασης, ο Πέτρος Μαντούβαλος έθιξε το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος, χρησιμοποιώντας τη δικηγορική του ιδιότητα για ιδιοτελείς σκοπούς κατά το χειρισμό υπόθεσης πελάτισσάς του.Τώρα ο Π. Μαντούβαλος ζητά από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας να εκδώσει προσωρινή διαταγή και να ανασταλεί και ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αόριστη η απόφαση του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου το οποίο επικύρωσε την απόφαση της Ολομέλειας των Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, που είχε επιβάλλει την προσωρινή παύση των έξι μηνών.Η αίτηση του προσδιορίστηκε να συζητηθεί στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ στις 29 Νοεμβρίου 2018,με εισηγητή τον Γιώργο Ποταμιά Στην αίτησή του υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι:Η πειθαρχική αυτή απόφαση παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αφού η ποινή είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με το αδίκημα, κάτι το οποίο αποτελεί σε βάρος του ιδιαίτερα επαχθές μέτρο.Η πρωτοβάθμια πειθαρχική ποινή έχει γενική, αόριστη και ελλιπή αιτιολογία, ενώ έχει επέλθει παραγραφή των παραπτωμάτων λόγω παρέλευσης τριετίας από την τέλεσή τους.Ακόμα, ο προσφεύγων δικηγόρος δεν αποδέχεται όσα υποστηρίζει η πελάτισσά του, δηλαδή ότι της είπε περί διασυνδέσεών του μέσα στο δικαστικό σώμα, που μπορούν να επιτύχουν ευνοϊκό αποτέλεσμα για εκείνην, ότι η απόφασή της θα εκδοθεί μέσα σε 20 ημέρες κ.λπ., ενώ ισχυρίζεται ότι το ύψος της αμοιβής που του έδωσε (55.000 ευρώ) ήταν απολύτως δικαιολογημένο γιατί η υπόθεση ήταν ιδιάζουσα.Αναφέρει ακόμα, ότι έχει μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και το δικηγορικό του γραφείο, καθώς και οικογενειακές υποχρεώσεις, τις οποίες δεν θα μπορεί να εκπληρώσει, μια και η δικηγορία αποτελεί τη μόνη πηγή εισοδήματός του.Υπενθυμίζεται ότι προ τριετίας το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών του επέβαλε τελεσίδικη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, με τριετή αναστολή, για υπόθεση δωροδοκίας του πρώην δικαστή Ευάγγελου Καλούση (ο περιβόητος ανακριτής με τη…μεζούρα),ενώ αυτό το διάστημα δικάζεται και για άλλη υπόθεση με "άρωμα " παραδικαστικού,γιά την οποία ο εισαγγελέας έχει ζητήσει τη καταδίκη του,γεγονός που σημαίνει ότι αν γίνει δεκτή απο το δικαστήριο κινδυνεύει με πολυετή κάθειρξη.                                                                       ΑΡΗΣ ΣΠΙΝΟΣ

ΝΤΡΟΠΗ! Παραγραφή για την «γαλάζια» αντιδήμαρχο, στη φυλακή για 15 χρόνια η καθαρίστρια για το πλαστό απολυτήριο της ΣΤ δημοτικού.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟ ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟΑποτέλεσμα εικόνας για ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ
Είσαι καθαρίστρια με πλαστό πτυχίο; Καταδικάζεσαι σε 15 χρόνια φυλακή και οδηγείσαι στη φυλακή. Είσαι «γαλάζια» αντιδήμαρχος  τότε απλά μετά από έξι αναβολές δεν δικάζεσαι για νομικούς λόγους, το αδίκημα παραγράφεται και «ανοίγεις σαμπάνιες».
Στην ελληνική Δικαιοσύνη φαίνεται ότι λειτουργούν δύο μέτρα και δύο σταθμά για σχεδόν παρόμοια αδικήματα, ανάλογα με τις γνωριμίες και την κοινωνική θέση του καθενός.
Μόλις χθες οδηγήθηκε στις φυλακές Θήβας η καθαρίστρια με το πλαστό πτυχίο η οποία πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη με ανασταλτικό δικαίωμα μέχρι το Εφετείο. Μάλιστα το Δικαστήριο είχε εξαντλήσει και στο δεύτερο βαθμό κάθε όριο αυστηρότητας με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη φυλακή. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η συγκεκριμένη καθαρίστρια είχε καταθέσει πλαστό πτυχίο σπουδών προκειμένου να διοριστεί σε παιδικό σταθμό του Βόλου. Συγκεκριμένα κατέθεσε τίτλο σπουδών ΣΤ τάξης Δημοτικού ενώ ήταν απόφοιτη της Ε΄ τάξης του Δημοτικού, ενώ ο σύζυγός της είχε 67% αναπηρία.
Στον αντίποδα η αντιδήμαρχος του Παλαιού Φαλήρου, Βασιλική Ανδρικοπούλου,, έτυχε διαφορετικής μεταχείρισης. 
Σύμφωνα , επρόκειτο για υπόθεση πλαστογραφίας πτυχίου αγγλικών. Το πλαστό πτυχίο φερόταν να είχε χρησιμοποιηθεί για τη συμμετοχή της κ. Ανδρικοπούλου σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ την περίοδο 2012-14. Η ίδια, πάντως, σε δήλωσή της  αρνούνταν τις κατηγορίες και έκανε λόγο για συνωμοσία.
Για την υπόθεση είχε ξεκινήσει έρευνα το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) τον Δεκέμβριο του 2014, έπειτα από καταγγελία. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν κατά την έρευνά τους ότι το πτυχίο που είχε κατατεθεί στον φάκελο της κ. Ανδρικοπούλου ήταν πλαστό, όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στο πόρισμά τους το οποίο εχει στη διάθεση του το edolio5.blogspot.com
Μάλιστα σε βάρος της κ. Ανδρικοπούλου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για πλαστογραφία και χρήση πλαστού εγγράφου από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, έπειτα από μήνυση που κατέθεσε δημοτική υπάλληλος η οποία υποστήριζε ότι το πτυχίο ανήκει στην ίδια. Ωστόσο η κα Ανδρικοπούλου τελικά δεν δικάστηκε ποτέ. Τον περασμένο Οκτώβρη το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, έπειτα από έξι αναβολές - πέντε εκ των οποίων με αίτημα της κας Ανδρικοπούλου – έκανε δεκτές τις ενστάσεις που κατέθεσαν οι συνήγοροι της. Επρόκειτο για δύο ενστάσεις καθαρά για νομικούς λόγους και όχι για την ουσία της υπόθεσης που αφορούσαν στην αποβολής της πολιτικής αγωγής και ακυρότητας του κλητήριου θεσπίσματος. Οι ενστάσεις έγιναν δεκτές από το Δικαστήριο, παρά το γεγονός ότι λίγους μήνες πριν το ίδιο Δικαστήριο τις είχε απορρίψει. Ως αποτέλεσμα το κλητήριο θέσπισμα ακυρώθηκε, η ποινική δίωξη σε βάρος της κ. Ανδρικοπούλου έπαψε και η υπόθεση απεστάλη εκ νέου στον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να αποφασίσει αν θα ασκήσει νέα δίωξη ή όχι. Ωστόσο αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αποδιδόμενη στην κα Ανδρικοπούλου πράξη να παραγραφεί.
Η όλη υπόθεση έφτασε μέχρι και τον Άρειο Πάγο προκειμένου να διερευνήσει εάν θα ασκηθεί ή όχι αναίρεση της απαλλαγής. Μάλιστα ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε ότι δεν πρέπει και έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. Ωστόσο,  η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου, ανέθεσε την υπόθεση σε άλλον αντεισαγγελέα για να αποφανθεί περί της ασκήσεως της αναίρεσης. Ο δεύτερος αντιεισαγγελέας  ζήτησε να εξαιρεθεί λόγω φόρτου εργασίας με αποτέλεσμα να ανατεθεί σε άλλο αντιεισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5.blogspot.com θα γίνει αναίρεση από την αντιεισαγγελέα του Α.Π κ. Ζαίρη 
Οι όλοι χειρισμοί πάντως στις δύο περιπτώσεις, αυτή της καθαρίστριας και της κας Ανδρικοπούλου από την πλευρά της Δικαιοσύνης στέλνουν αντιφατικά προς την κοινωνία μηνύματα και προκαλούν αλγεινές εντυπώσεις σε ότι αφορά τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. 

Ο Καλογρίτσας χρηματοδοτεί την επανέκδοση της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για καλογριτσας
Θέμα χρόνου η επανέκδοση της εφημερίδας «Απογευματινή». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χρηματοδότες του εγχειρήματος κατάφεραν να πάρουν τον ιστορικό τίτλο από την Εθνική Τράπεζα στην
οποία ήταν ενεχυριασμένος.
Οσον αφορά το ποιοι θα χρηματοδοτήσουν την εφημερίδα, οι πληροφορίες θέλουν να είναι κάποιοι μικρής εμβέλειας κατασκευαστές και ένας γνωστός και καταχρεωμένος εργολάβος δημόσιων έργων, ο οποίος μέχρι πρότινος κινούνταν στην… αριστερή λωρίδα. Τώρα φαίνεται πως είδε το φως το δεξιόν το αληθινόν. Διευθυντής στην εφημερίδα, που φιλοδοξεί να κρεμαστεί στα μανταλάκια μετά τα Φώτα, θα είναι ο έμπειρος και καλός συνάδελφος Χρήστος Μουλίνος. Τα γραφεία της εφημερίδας θα είναι στη λεωφόρο Συγγρού.ΥΓ.: Παραμένει άγνωστο αν στη φημολογούμενη συμφωνία μεταξύ Εθνικής και επίδοξων εκδοτών περιλαμβάνονται –και με ποιον τρόπο– τα δεδουλευμένα δεκάδων εργαζομένων που έμειναν στον δρόμο όταν ο προηγούμενος εκδότης Πάνος Σαραντόπουλος την έριξε στα βράχια.


Τα <μαύρα βιβλία> της Aegean Maritime

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗς

Το ελληνικό εταιρικό σκάνδαλο που έφερε την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Ακτή Μιαούλη – Τα «άλματα» Μελισσανίδη από τον Πειραιά στη Φουτζέιρα της Αραβικής Χερσονήσου – Ευθείες κατηγορίες για υπεξαίρεση 300 εκατ. δολαρίων από την επιτροπή ελέγχου της Εrnst and Young. Τις έρευνες συνδράμει και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ – Ο απομακρυνθείς και βαρέως κατηγορούμενος γενικός συμβουλος και εταιρικός γραμματέας της Aegean Σπύρος Φωκάς παραμένει Α’ αντιπρόεδρος του ΟΠΑΠ!

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΥ

Την περασμένη Τρίτη ο Δημήτρης Μελισσανίδης πλαισιωμένος από τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και ευρύ κύκλο καλλιτεχνών, διανοουμένων, παλαίμαχων ποδοσφαιριστών και δημοσιογράφων παρουσίασε – συγκινημένος, σχεδόν δακρυσμένος κατά τις περιγραφές – σε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης τα σχέδιά του για το «Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού», για την «Κιβωτό του Ελληνισμού» όπως το αποκάλεσε ο Γιώργος Λιάνης, που θα στηθεί δίπλα στο γήπεδο της αγαπημένης του ομάδας.
Ηταν μια εκδήλωση «τιμής» και «αναγνώρισης» σε ένα πρόσωπο αμφιλεγόμενο, που τούτο τον καιρό τυγχάνει να συγκεντρώνει τα διεισδυτικά βλέμματα του διεθνούς Τύπου, ο οποίος τον φέρνει στο κέντρο μιας μεγάλης απάτης σε βάρος επενδυτών, που πρωτογενώς προσεγγίζει τα 300 εκατ. δολάρια, αλλά δευτερογενώς έχει οδηγήσει σε ζημιές που μπορεί να προσεγγίζουν και το 1 δισ. δολάρια.
Τι γράφουν οι Αμερικανοί
Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση έδειχναν ευτυχισμένοι και αδιάφοροι για όσα είχαν γράψει πριν από λίγες ημέρες για το τιμώμενο πρόσωπο έγκριτες και αξιόπιστες εφημερίδες όπως οι «Wall Street Journal» και «Financial Times». Ποιος νοιάζεται άλλωστε… Στην Ελλάδα δεν άνθησε ποτέ η «δημοκρατία των μετόχων», οι ιδιοκτήτες εταιρικών σχημάτων αισθάνονται απόλυτοι και απρόσβλητοι άρχοντες και στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν αναγνωρίζουν τα δικαιώματα μειοψηφίας ή καλύτερα τα προσπερνούν, δεν τα λαμβάνουν καν υπ’ όψιν.
Με τη διαφορά ότι στις ΗΠΑ τα θεωρούν θεμελιώδη και απαραβίαστα, ιδιαιτέρως όταν έχει χρησιμοποιηθεί το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προκειμένου να αντληθούν κεφάλαια για επενδυτικούς σκοπούς.
Στις 8 Νοεμβρίου λοιπόν η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» έγραψε ότι η Aegean Marine Petroleum συνταράσσεται από υπόθεση απάτης που ανακάλυψε ομάδα ακτιβιστών επενδυτών, η οποία τον περασμένο Μάιο κατάφερε να διεισδύσει στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας κατηγορώντας την για κακοδιαχείριση.
Εξι μήνες αργότερα, σύμφωνα πάντα με τη «Wall Street Journal», η εταιρεία ζήτησε προστασία από τους πιστωτές με βάση το άρθρο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ, με το νέο Διοικητικό της Συμβούλιο να διατυπώνει βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της προηγούμενης διοίκησης του κ. Μελισσανίδη.
Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι «η εταιρεία λεηλατήθηκε» και ότι «τα περιουσιακά στοιχεία που τράβηξαν την προσοχή των επενδυτών ήταν ψεύτικα». Εγραψε χαρακτηριστικά ότι «η εσωτερική έρευνα που έγινε από την ελεγκτική εταιρεία του Διοικητικού Συμβουλίου ανακάλυψε ότι περισσότερα από 300 εκατ. δολάρια είχαν κλαπεί από τον ιδρυτή της Aegean Marine Δημήτρη Μελισσανίδη». Και επισημαίνει ότι τόσο ο κ. Μελισσανίδης όσο και ο δικηγόρος του, που εκλήθησαν να σχολιάσουν τα παραπάνω, αρνήθηκαν οποιονδήποτε σχολιασμό.
Οι αποκαλύψεις των «Financial Times»
Είχε προηγηθεί την 1η Νοεμβρίου αναλυτικότερο και λεπτομερέστερο δημοσίευμα από τους βρετανικούς «Financial Times», το οποίο υπογράφεται από την ανταποκρίτριά τους στην Αθήνα Κέριν Χόουπ. Εκεί σημειωνόταν ότι «ομάδα ειδικών ελεγκτών της Ernst and Young, διορισμένων από μάνατζερ κάποιων hedge funds, μπήκαν τον περασμένο Μάιο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Aegean Marine Petroleum Network, διεθνούς προμηθευτή ναυτιλιακών καυσίμων, με σκοπό να ελέγξουν συγκεκριμένες καταγγελίες για την πιστότητα των συναλλαγών». Σύμφωνα πάντα με τους «F.T.», τα τρία hedge funds (ενός εκ των οποίων ηγείται ο Tyler Barron της Sentinel Rock Capital με έδρα το Σαν Φρανσίσκο) κατέχουν το 13% της Αegean, μιας από τις πολλές ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η Αegean, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα – έτσι τον περιγράφει – Δημήτρη Μελισσανίδη, γνωστό ως «Τίγρη» και διάσημο στην Ελλάδα ως πρώην ιδιοκτήτη και νυν επενδυτή της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ. Τον αντιμετωπίζει ως έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ναυτιλιακών καυσίμων στον παγκόσμιο ναυτιλιακό στόλο και από τις πρώτες ναυτιλιακές που εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με δημόσια προσφορά το 2006.
Ακολούθως περιγράφεται πώς όταν η εταιρεία κατά την προκαταρκτική έρευνα ομολόγησε ότι απαιτήσεις ύψους περίπου 200 εκατ. δολαρίων στερούνταν οικονομικής βάσεως και τα σχετικά στοιχεία κατατέθηκαν στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι μετοχές της κατρακύλησαν χάνοντας το 75% της αξίας τους. Κατόπιν αυτών η ελβετική εταιρεία εμπορίου Μercuria αγόρασε το ένα τρίτο της Aegean με αντάλλαγμα πιστώσεις ύψους 1 δισ. δολαρίων ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις συναλλαγές της.
Οι «F.T.» στηριζόμενοι σε ντοκουμέντα που έχουν στη διάθεσή τους και πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι οι ελεγκτές εξετάζουν αν τέσσερις εταιρείες (μία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο τις Νήσους Μάρσαλ και άλλη μία τη Φλώριδα) ενεπλάκησαν σε πράξεις που αποσκοπούσαν στην παραποίηση εμπορικών συναλλαγών και στην απόκρυψη κατάχρησης κονδυλίων. Πρόκειται για τις εταιρείες Abdul Azim Trading, Savina Maritime, South Seas Maritime, Miami Exports Grup, οι οποίες προσδιορίζονται ως εταιρείες-κελύφη με ταχυδρομική θυρίδα στη Φουτζέιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά χωρίς πραγματικές εμπορικές δραστηριότητες.
Ουδέν σχόλιον…
Οι «F.T.» στο δημοσίευμά τους διευκρινίζουν ότι απευθύνθηκαν τόσο στον κ. Μελισσανίδη όσο και στον Σπύρο Φωκά, γενικό σύμβουλο της Aegean, προκειμένου να σχολιάσουν το αποτέλεσμα των ελέγχων, αλλά και οι δύο αρνήθηκαν οποιοδήποτε σχόλιο ή διευκρίνιση. Στη συνέχεια η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Μελισσανίδης διοίκησε την εταιρεία επί μία δεκαετία, από το 2006 μέχρι που πούλησε το μερίδιό του 15% έναντι 100 εκατ. δολαρίων το 2016. Εμεινε ωστόσο ως σύμβουλος με διευθυντικές ευθύνες και παραιτήθηκε μόνο όταν οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου των ΗΠΑ εισήλθαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αegean.
Μαζί του, ενόσω διενεργούνταν ο έλεγχος, αποχώρησαν και τα περισσότερα ανώτερα στελέχη της εταιρείας, μεταξύ των οποίων ο CFO και ο υπεύθυνος εφοδιασμού και προμηθειών, ενώ ο γενικός διευθυντής και ο πρόεδρος του ΔΣ αντικαταστάθηκαν.
Σύμφωνα πάντα με τους «F.T.», οι ελεγκτές εξέτασαν επίσης τη σχέση της Aegean με την Oil Tank Engineering and Consylting, η οποία εδρεύει στις Νήσους Μάρσαλ και είναι αυτή που το 2010 υπέγραψε σύμβαση με την Αegean για την κατασκευή τερματικού σταθμού τροφοδοσίας καυσίμων στη Φουτζέιρα. Το έργο χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί και υπερέβη κατά 100 εκατ. δολάρια τον προϋπολογισμό του. Η Oil Tank δεν είχε προηγούμενη εμπειρία κατασκευής πετρελαϊκού σταθμού και οι ελεγκτές εξετάζουν κατά πόσον η Aegean πραγματοποίησε πληρωμές μέσω αυτής σε άλλες επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχε ο κ. Μελισσανίδης. Σημειωτέον ότι οι τράπεζες της Φουτζέιρα έχουν βεβαιώσει ότι οι πληρωμές από την Aegean προς την Oil Tank συνεχίστηκαν για πολλά χρόνια μετά την ολοκλήρωση του τερματικού σταθμού.
Οι ελεγκτές διερευνούν αν οι πληρωμές αυτές αποκρύπτονταν με τη χρήση πλαστών λογιστικών εγγραφών. Από τους μέχρι τώρα ελέγχους φαίνεται ότι από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 η Aegean μεταβίβασε στην Oil Tank 185,3 εκατ. δολάρια. Από τους ίδιους ελέγχους προκύπτει ότι η Oil Tank πραγματοποίησε το 2016 μεταφορά 2,77 εκατ. δολαρίων στην ΑΕΚ, ποσό που κατεγράφη ως άτοκο δάνειο προκειμένου να βοηθήσει στην κατασκευή του νέου γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Ενοχη σιωπή
Εκείνων των δημοσιευμάτων δεν ακολούθησε καμία ουσιαστική απάντηση από την πλευρά του κ. Μελισσανίδη. Οι υπεύθυνοι της μεγάλης φθοράς και κατασυκοφάντησης των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό προτίμησαν την ένοχη σιωπή και τον έλεγχο της έκθεσής τους στο εσωτερικό. Ωστόσο κοινή είναι η πεποίθηση – αυτή και η άποψη της επιτροπής ελέγχου – ότι μετά την έρευνα της Ernst and Young δεν χωρούν αμφιβολίες για το τι συνέβη με την Αegean.
Περίπου 300 εκατ. δολάρια μετρητά και άλλα περιουσιακά στοιχεία υπεξαιρέθηκαν μέσω δόλιων δραστηριοτήτων. Σύμφωνα και με την έκθεση της επιτροπής ελέγχου που η νέα διοίκηση της εταιρείας γνωστοποίησε, ο κύριος δικαιούχος της υπεξαίρεσης φαίνεται να είναι η Oil Tank, η περιβόητη εταιρεία που εδρεύει στη Φουτζέιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και έχει συσταθεί στις 15 Μαρτίου του 2010 στις Νήσους Μάρσαλ. Στις 31 Μαρτίου του ίδιου χρόνου η νεοσυσταθείσα Oil Tank συνήψε σύμβαση με θυγατρική της Aegean για την επίβλεψη της κατασκευής του σταθμού πετρελαίου Fujaurah Terminal. H επιτροπή ελέγχου πιστεύει ότι αυτή η σύμβαση χρησιμοποιήθηκε για να καταχραστούν οι επιτήδειοι τα κεφάλαια της Aegean μέσω φουσκωμένων συμβάσεων και δόλιας τιμολόγησης. Περιττό να σημειώσουμε ότι η επιτροπή ελέγχου έχει σοβαρούς λόγους να πιστεύει ότι η Oil Tank ελέγχεται από μια πρώην θυγατρική της Αegean. Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο των ελεγκτών της Ernst and Young συνέδραμε η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και προσωπικά ο πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ.
Εντάσεις και απειλές
Οπως μπορεί να φανταστεί ο καθένας, όλη η διαδικασία της έρευνας εξελίχθηκε σε συνθήκες μεγάλης έντασης, με απειλές, ακινητοποιήσεις και χρησιμοποίηση ακόμη και κρατικών υπηρεσιών, όπως η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία αρνήθηκε να συνδράμει τους ελεγκτές, απαγορεύοντας το άνοιγμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εταιρείας. Και όλα αυτά προκειμένου είτε να καθυστερήσει είτε ακόμη και να εμποδιστεί η έρευνα. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλος αριθμός εργαζομένων της Aegean που φέρονται να εμπλέκονται στο τεράστιο σκάνδαλο είτε παραιτήθηκαν είτε απομακρύνθηκαν από την εταιρεία τις τελευταίες εβδομάδες.
Ανάμεσα σε εκείνους που απομακρύνθηκαν και ο «ξεχωριστός», με εξέχοντα ρόλο, κ. Σπ. Φωκάς, ο οποίος διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, γενικός σύμβουλος και εταιρικός γραμματέας της Aegean Marine από τον Ιούνιο του 2005 μέχρι και τον Μάρτιο του 2018. Ο ίδιος καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και της αμερικανικής Δικαιοσύνης. Η περίπτωσή του ωστόσο είναι ξεχωριστή επειδή ταυτοχρόνως συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΠ κατέχοντας θέση Α’ αντιπροέδρου του οργανισμού.
Το συγκεκριμένο πρόσωπο, που ελέγχεται από τις αμερικανικές αρχές για διεθνή απάτη και συμμετοχή σε υπεξαίρεση 300 εκατ. δολαρίων, διατηρεί ακόμη εξέχουσα θέση σε μια άλλη δημόσια, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εταιρεία. Το πρόβλημα περιπλέκεται έτι περαιτέρω λόγω της μετοχικής σχέσης του κ. Μελισσανίδη με τον ΟΠΑΠ και της πίεσης που ασκεί μέσω αυτού για την άμβλυνση των δυσμενέστατων εντυπώσεων που μεταφέρει στο εσωτερικό της χώρας το διεθνούς επιπέδου μέγα σκάνδαλο.
Με «όπλο» τις διαφημίσεις
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι με εργαλείο τα διαφημιστικά προγράμματα του οργανισμού ο ελεγχόμενος άλλοτε ισχυρός άνδρας της Aegean προσπαθεί να επιδράσει στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης. Ευθέως έτσι τίθεται το ερώτημα τόσο προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και προς την τσεχική διοίκηση του ΟΠΑΠ (Kamil Ziegler, Damian Cope) αν προτίθενται να πράξουν κάτι. Η μεν Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οφείλει άμεσα να αξιολογήσει το γεγονός και να ζητήσει εξηγήσεις για το πώς μια δημόσια εταιρεία ανέχεται στις τάξεις της, σε ανώτατο μάλιστα επίπεδο, ένα πρόσωπο που αντιμετωπίζει κατηγορίες υπεξαίρεσης από τις αντίστοιχες εποπτικές αρχές των ΗΠΑ.
Η δε διοίκηση του ΟΠΑΠ επιβάλλεται να λάβει μέτρα και αποφάσεις, αν θέλει πραγματικά να προστατεύσει τη φήμη της και τους επενδυτές που την έχουν εμπιστευθεί. Ας μην ξεχνούν άπαντες ότι η χώρα αντιμετωπίζει κύμα αμφισβήτησης εξαιτίας των αποκαλυπτόμενων τελευταίως πολλών τοξικών εταιρικών σκανδάλων. Η καχυποψία περισσεύει δυστυχώς στο εξωτερικό για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Το διαπιστώνουν όλοι όσοι κινούνται διεθνώς και προσβλέπουν σε δραστηριότητες με ξένους επενδυτές. Ως γνωστόν η φήμη, και δη η κακή φήμη, προηγείται των πάντων, προσθέτοντας άπειρες δυσκολίες σε όσους διεκδικούν μια θέση στις αγορές του κόσμου. «Το Βήμα της Κυριακής» δεν θα πάψει να αναδεικνύει, ακόμη και σε βάρος των συμφερόντων του, τέτοιου τύπου θέματα, που κλονίζουν την αξιοπιστία της χώρας. Υπάρχουν εν τέλει και τέτοιες εφημερίδες, παρά τις πολλές περί του αντιθέτου κυκλοφορούσες απόψεις. Kαι o νοών νοείτω…ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ 

Κατάθεση-φωτιά στη δίκη Μυτιληναίου και Νέζη από τον Παλαιοκρασά

Αποτέλεσμα εικόνας για παλαιοκρασας
Αποτέλεσμα εικόνας για μυτιληναιος νεζης παλαιοκρασσας
Με την κατάθεση του πρώην προέδρου της ΔΕΗ Ιωάννη Παλαιοκρασσά, ο οποίος είχε καταγγείλει την υπόθεση του διαγωνισμού του έργου της ΔΕΗ στο Λαύριο, που κατοχυρώθηκε υπερ της εταιρίας ΜΕΤΚΑ, συνεχίστηκε σήμερα, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας,  η δίκη με κατηγορούμενους τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Στέργιο Νέζη.Ο επιχειρηματίας δικάζεται από τις 24 Σεπτεμβρίου, για δωροδοκία, που αφορά έμβασμα 250.000 ευρω, που εντόπισαν οι αρχές, να έχει καταβληθεί σε εταιρια του συγκατηγορούμενου Στ. Νέζη. Υπενθυμίζεται ότι το συμβούλιο εφετών είχε αποφασίσει την παραπομπή του κ. Μυτιληναίου για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας ,με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου, ενώ για νομικούς λόγους τον απήλλαξαν για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).Οι δικαστικοί λειτουργοί σε ό,τι αφορά τον κ. Νέζη αποφάσισαν επίσης την παραπομπή του σε δίκη για παθητική δωροδοκία, με τις ίδιες επιβαρυντικές περιστάσεις και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.Το επίμαχο έμβασμα εντοπίστηκε σε εταιρεία του κ. Νέζη από εταιρεία συμφερόντων του Ευάγγελου Μυτιληναίου, και κατά τις εισαγγελικές αρχές, που άσκησαν και την ποινική δίωξη αφορούσε ανάθεση έργου της ΔΕΗ στο Λαύριο στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου.Η υπόθεση ανάγεται στο 2003 και στις καταγγελίες, που είχε κάνει ο τότε πρόεδρος της ΔΕΗ Γιάννης Παλαιοκρασσάς.Και οι δύο εμπλεκόμενοι πάντως αρνούνται τις πράξεις, που τους αποδίδονται και υποστηρίζουν ότι η επίμαχη συναλλαγή αφορούσε σε παλαιότερη παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών εκ μέρους του κ. Νέζη προς τον Όμιλο Μυτιληναίου και σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε το συγκεκριμένο εργο της ΔΕΗ.Η δίκη συνεχίζεται... 

Χωρίς μάρτυρα κατηγορίας στη δίκη Λιακουνάκου σημαίνει η δραπέτευση του Ζαν Κλοντ Οσβαλντ

Αποτέλεσμα εικόνας για οσβαλντ συλληψη
Αποτέλεσμα εικόνας για λιακουνακοςΚαταζητούμενος είναι πλέον ο Ελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους σε υποθέσεις εξοπλιστικών και την Siemens ο οποίος ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι.  Ο τραπεζίτης, που έσπασε τον ιμάντα του βραχιολιού γεωεντοπισμού του, είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2015 στο Άμπου Ντάμπι με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει η Ελλάδα μετά την κατάθεση του Αντώνη Κάντα, που τον έχει κατηγορήσει για πρωταγωνιστικό ρόλο στο κύκλωμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Μετά τη σύλληψη του ακολούθησε η προφυλάκιση του, ενώ λίγους μήνες αργότερα το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του με την επιβολή κατ’ οίκον περιορισμού με βραχιολάκι. Η διαφυγή του , οπώς έγραψε χθες το dikastiko.gr, προκαλεί πονοκέφαλο στις αρχές καθώς είναι ο συνδετικός κρίκος ,μιας σειράς υποθέσεων διαφθοράς στην Ελλάδα. Εν ολίγοις ο Οσβαλντ τους έφυγε μέσα από τα χέρια…Το προφίλ του ΟσβαλντΟ Ζαν Κλοντ Όσβαλντ έχει χαρακτηριστεί ως ο «τραπεζικός εγκέφαλος» των «μαύρων ταμείων» της Siemens, ενώ το πολυπλόκαμο κύκλωμα για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα φαίνεται πως έχει… μια άκρη, που ακούει στο όνομά του.Ο 55χρονος τραπεζίτης ήταν μεταξύ άλλων προϊστάμενος του ανθρώπου «κλειδί» Φάνη Λυγινού, στην DresdenBank, ενώ φέρεται να ήλεγχε ένα από τα δίκτυα διοχέτευσης του μαύρου χρήματος της γερμανικής εταιρίας Siemens για τις μίζες που έφταναν στην Ελλάδα, μέσω της ίδιας τράπεζας και στη συνέχεια της BNP Paribas. Ο Όσβαλντ εμφανίζεται σε ρόλο συντονιστή της «επιχείρησης», αφού ήταν διαχειριστής περιουσίας στο κατάστημα της DresdenBank στην Γενεύη, ενώ οι πληροφορίες τον εμφανίζουν στην Ελλάδα περίπου 3-4 φορές το χρόνο για να συναντηθεί με δικηγόρους και χρηματιστές -κατά την έρευνα «βοηθούς» του στη διακίνηση του μαύρου χρήματος.Όσο ενεργός εμφανίζεται ο ρόλος του στη διακίνηση των «χρυσών μιζών» μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και των μαύρων ταμείων του Γερμανικού κολοσσού, τόσο λιγότεροι θυμούνται την εμπλοκή του. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είχε καταθέσει το φερόμενο ως alter ego του στο ξέπλυμα χρήματος, Φάνης Λιγυνός: «σε όλες τις περιπτώσεις τα χρήματα τα παρέδιδαν οι ενδιαφερόμενοι στον Ζαν Κλοντ Οσβαλντ. Μερικές φορές αυτό γινόταν παρουσία μου. Οι έλληνες πελάτες συνήθως συνεννοούνταν μαζί μου εξαιτίας της γλώσσας. Αυτός είναι ο λόγος που ορισμένοι από αυτούς ενθυμούνται μόνο εμένα και όχι τον παριστάμενο Όσβαλντ».Η απάντηση ΟσβαλντΟ Οσβαλντ αντιτείνει πως ο Λυγινός ειχε ως πελάτες όλα αυτά τα πρόσωπα που μετέφεραν τα χρηματικά ποσά, και πως ο ίδιος ήταν απλά προίστάμενός του και δεν ειχε άμεση επαφή μαζί τους. Όπως είπε δεν γνώριζε ούτε τον Αντ. Καντα ούτε άλλους, ενώ δεν ειχε την ευθυνη αποστολής ή ελεγχου των εμβασμάτων. Γιαυτό άλλωστε και ο συνήγορος του, Χριστόφορος Καπαρουνάκης, δήλωνε χθές βράδυ εκπληκτος για το γεγονός ότι διέφυγε, καθως μόλις την περασμένη Παρασκευή αγόρευσε ο ίδιος στην υπόθεση των υποβρυχίων, η οποία θεωρούσε πως θα πήγαινε καλά.Ο Ελβετός τραπεζίτης με την γαλλική υπηκοότητα θεωρείται πρόσωπο κλειδί καθώς έχει εμπλακεί σε περισσότερες της μιας υποθέσεις – συγκοινωνούντα δοχεία. Μέχρι στιγμής έχει ακολουθήσει την τακτική του… κινέζου, υποστηρίζοντας πως δεν γνωρίζει τίποτα, αλλά παράλληλα έχει παραδεχτεί ότι οι διαδικασίες για τα εμβάσματα που έφταναν στην τράπεζα δεν τηρούνταν κατά γράμμα, με το ελαφρώς παράτυπο του πράγματος να βρίσκεται εν γνώσει των προϊσταμένων του.Πέντε μεγάλα σκάνδαλα βρίσκονται στην πλάτη του Ζαν Κλοτν Όσβαλντ, με τα τέσσερα να αφορούν σε προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων και το πέμπτο  στο σκάνδαλο της Siemens. Για όλες τις υποθέσεις έχει παράπεμφθει σε δίκη, ενώ ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ εκείνη την περίοδο, Αντώνης Κάντας, σε κατάθεσή του σχετικά με τη Siemens έκανε λόγο για «αμαρτωλά» πάρε-δώσε της γερμανικής εταιρείας, με τον Ελβετό τραπεζίτη να έχει συστήσει εντός και εκτός Ελλάδος ένα ολόκληρο δίκτυο, μέσω του οποίου κάθε «ενδιαφερόμενος» μπορούσε να ξεπλύνει και να βγάλει παράνομα χρήματα στο εξωτερικό.Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκεται και για δεύτερη υπόθεση, αφού το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας έχει παραπέμψει Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον τραπεζίτη για την υπόθεση της προμήθειας των τεσσάρων υποβρυχίων, με συμβαλλόμενους την εταιρία HDW-Ferrostaal και τα ελληνικά ναυπηγεία, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, στο πλαίσιο της οποίας διακινήθηκαν μίζες 60.000.000 ευρώ. Από το πλευρό του, δεν θα μπορούσε να λείπει ο Φάνης Λυγινός, στον οποίο αποδίδεται επίσης σημαντικός ρόλος στην υπόθεση. Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, μέσω εταιρειών, διαπιστευμάτων, αλλά και υπεράκτιων έβαλαν στους λογαριασμούς του επίσης κατηγορουμένου, Αντώνη Κάντα χρηματικό ποσό από μίζες ύψους 1.471.549 ευρώ.Το «φλερτ» του με την ελληνική δικαιοσύνη δεν τελειώνει εκεί, αφού κατηγορείται για ακόμη 3  υποθέσεις, Πρόκειται για την προμήθεια από το υπουργείο Άμυνας 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων από την γερμανική εταιρία WEGMANN , την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ από την σουηδική εταιρία Ericsson και την βραζιλιάνικη Embraer (και οι δύο πραγματοποιήθηκαν το 2001) και την προμήθεια του ρώσικου αντιαεροπορικού συστήματος OSA AMK.Στις  υποθέσεις εμπλέκεται επίσης ο Αντώνης Κάντας, ενώ στη δεύτερη περίπτωση μπορεί η σύμβαση της Ericsson με το ελληνικό Δημόσιο να υπογράφηκε το 1999 και να ήταν αξίας ύψους 400 εκατ. Ευρώ, όμως τα συστήματα παρελήφθησαν ως το 2009.Ο κ. Όσβαλντ εκτός από τις υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται, έχει καταθέσει για την υπόθεση βλημάτων τύπου ASRAD από τη γερμανική εταιρία STN ATLAS, χωρίς όμως να ρίξει φώς στην υπόθεση.ΠΗΓΗ dikastikos.gr